Насловна Вијести Источно Сарајево ОБО Илиџански борац: „Сафари у Сарајеву“ –  само још једна свјесна и...

ОБО Илиџански борац: „Сафари у Сарајеву“ –  само још једна свјесна и злонамјерна лаж

204
0

Неки режисер и сценариста Миран Зупанич из Словеније, да је Босна и Херцеговина нормална ДРЖАВА, добио би доживотну  забрану уласка у земљу, а прије тога би био процесуиран и оштро кажњен за ширење најмонструознијих лажи, изазивање националне и сваке друге мржње и свјесног кривоклетства.

Ако су у БиХ непожељне особе универзитетски професори који, на основу материјалних доказа „откривају неке друге истине“ или чак неки естрадни и други умјетници који својим репертоаром вријеђају један народ или вјерску заједницу, онда је протјеривање и ове особе (врло образоване што његов гријех чини већим), која са свјесном намјером чињења кривичног дјела лажног свједочења и подметања кроз „документарни“ филм, измишља и лаже у циљу блаћења цијелог народа и његове војске, више него оправдано. Свјестан је он да ће његово „дјело“ изазивати реакције  – бијес, огорчење, љутњу, мржњу, угроженост, теорије завјере па и потребу освете, али то њега не дотиче.

Без икаквог доказа, материјалног, писаног, видео или аудио, без икакаве изјаве бар једног релевантног свједока, без било каквих тачних или бар приближно тачних сазнања: ко, када, гдје, колико, зашто, пошто (за колико новаца), одакле… дакле без иједне релевантне информације, овај квази режисер сними филм о „лову на људе“ у Сарајеву, током рата 90-их година. Ко су ловци – не зна тачно али вјероватно богаташи; одакле су – не зна али вјероватно из Америке, Русије итд; како су долазили – не зна тачно али вјероватно преко Београда; чиме су долазили – не зна али вјероватно богатији хеликоптером а мање богати аутима; колико су плаћали – не зна али вјероватно пуно; ко их је доводио – не зна али вјероватно припадници Војске Републике Српске и Југославије; одакле су пуцали – не зна али вјероватно са Грбавице, итд, итд, итд.

На основу чега оваj „истраживач“ тврди у свом ДОКУМЕНТАРНОМ  филму да се у Сарајеву организовао „лов на људе“, изгледа да није познато чак ни њему. Да би се десили овако описани злочини, било би потребно да буде укључено стотине људи у њихову реализацију. Могуће је и да има „богатих лудака“ који би платили да убијају дјецу, жене, старце итд, могуће и да има и „новца гладних будала“ који би то можда и хтјели организовати, али зар заиста неко може мислити да је то било и могуће. Па сви смо свједоци да се на судовима појављују „аутентични“ снимци на којима се виде или бар чују наредбе и говори истакнутих  политичара  и војних командата, па и снимци командира најнижих војних формација и локалних политичара (дакле све се снимало и пратило), у којима се могло чути све о свему, али се никада не појави информација о организованом лову на људе.. ЦИА, КГБ, МОСАД или ко већ… својим владама и судовима су достављали фрапантне податке (неке тачне, неке полутачне, неке искривљене, неке измишљене) али нико никада, бар колико је нама познато, није објавио  било какав податак о ткз. лову на људе. Хоћете рећи да је Кристина Аманпур, која је на лажима добила „пулицера“, није хтјела „објективно“ извјештавати већ је прикрила српске злочине из љубави према

Србима. Чак ни они који су нас бомбардовали са свирепо искеженим зубима и болесном радошћу када убијају Србе, чак ни они који су убијање наше дјеце, жена и стараца приликом бомбардовања из авиона и са бродова, цинично називали  колателарном штетом, чак ни Клинтон, Блер, Олбрајт и многи други Србима ненаклоњени, нису ништа знали о том фамозном лову на људе. Или можда неко мисли да су знали али су нас „штитили“ па су зато ћутали!  За тај лов дакле нису знали ни Американци, ни Енглези, ни Нијемци, ни Французи, ни НАТО (а сви су нас са уживањем бомбардовали), ни сви западни новинари, ни хашки, сарајевски, београдски… судови и тужиоци, али за то зна неки Миран из Словеније, режисер и сценариста.

Одкуда болесна жеља овог појединаца да лаже о овако озбиљној теми, а да је при том итекако свјестан посљедица које ће ове лажи изазвати у крвавој поратној Босни, стварно не знамо. Да ли је у питању нека лична промоцију по било којој цијени, стварања имена и каријере у неком свом миљеу, или улизивање једној ратом погођеној групи људи која још увијек носи своје трауме из рата (уз све бенефите које тако подилажење доноси са собом), не знамо. Његове мотиве али и његов ДОКУМЕНТАРНИ филм ће свако сагледати и схватити из неког свог угла… а у несрећној Босни углова и истина има на претек. Ако је дотични хтио да исприча неку крваву причу, која није ни медијски али ни судски испричана, а при том је стопостотно тачна (имају живи свједоци, оригинални записници и аудио-видео снимци), онда је могао нпр. обрадити причу о звјерствима почињемим над дјецом, женама и старцима у Трнову 1992. године, када је свирепо побијено неколико десетина цивила, међу којима и осамнаестомјесечна беба и старци од 90 година. Или то није довољно „шокантно“ јер су жртве Срби. Било је сличних догађаја широм ове земље, са познатим и жртвама и џелатима, тако да нема никакве потребе измишљати и лагати. Изгледа да је аутору било битније да буде ПРВИ и ЈЕДИНИ па макар при том и безобзирно лагао.

Позивамо институције Босне и Херцеговине (Предсједништво, Савјет министара, СИПУ и ОСУ), Републике Српске и Федерације БиХ, да се јасно изјасне и да реагују у складу са надлежностима које имају, на овакве и сличне наступе оваквих „умјетника“, „историчара“, „хуманиста“ итд. Такође очекујемо да се и „високи представник“ и други представници  међународне заједнице огласе по овом питању и изнесу своје ставове. Надлежне државне институције морају реаговати и спријечити овакве и сличне злоупотребе свих који, кроз лажи и измишљања а зарад личне промоције и користи, шире вјерску и националну мржњу уз дрске лажи о ратној прошлости, а што може служити само једном циљу а то је прљава пропаганда.   Доста је више бјелосвјетских душебрижника који на рачун туђе патње и страдања убиру ловорике и пуне властите џепове. Доста је.

Нико нормалан нити би чинио ни учествовао нити подржавао овакве злочине.. Tврдити да се лов на људе десио и да је овако нешто било организовано и масовно, да је трајало дужи временски период и на више локација је апсолутна ЛАЖ. Свјесна, подмукла лаж једног квази режисера који на монстрозним измишљотинама гради своју каријеру.

Дакле, понављамо – осудити на максималну казну и потом истјерати битангу и забранити му улазак у земљу – ТРАЈНО. У супротно бојимо се бујању неких нових измишљених крвавих догађаја који само могу довести до нове мржње и нових подјела. Никоме то не треба у Босни и Херцеговини!

                                                                          

                                   ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ОБО “ИЛИЏАНСКИ БОРАЦ“                                                                                          Горан Шеховац,с.р.

ИЗВОРОБО Илиџански борац, општина Источна Илиџа
Претходни текстШеснаестогодишњој Анђели из Угљевика потребна наша помоћ
Сљедећи текстТегелтија: Надам се да ће Београд наставити редовно да снабдијева намирницама БиХ