Насловна Вијести Република Српска Обустава рада у свим здравственим установама због санкција Алену Шеранићу

Обустава рада у свим здравственим установама због санкција Алену Шеранићу

241
0

Сви здравствени радници позвани су да петоминутном обуставом рада, пруже подршку министру Алену Шеранићу.

Друштво доктора медицине Републике Српске и Удружење медицинских сестара, техничара и бабица, позвали су све раднике у здравству да сутра, 9. јуна 2022. године, у 12 сати на пет минута зауставе процес рада и изађу испред својих здравствених установа и на тај начин пруже подршку министру здравља и социјалне заштите РС Алену Шеранићу.

Сматрају да су га САД неправедно санкционисале “због наводног спровођења етно-националистичке и политичке агенде науштрб демократских институција и грађана БиХ”.

“Свакоме је јасно да је ријеч о политичкој манипулацији што се и показало на примјеру нашег министра здравља и социјалне заштите др Алена Шеранића. Ријеч је о часном и пристојном човјеку, изузетном професионалцу који свој посао обавља савјесно и у складу са дужностима које га сљедују у односу на функцију коју обавља што се показало и у протеклом периоду пандемије ковида 19 када ниједан пацијент у Републици Српској није остао без здравствене заштите”, саопштено је данас из овог удружења.

Додају да је Шеранић био уз њих све вријеме и пружао им подршку.

“Његова улога у очувању здравственог система Републике Српске је немјерљива. Посвећено је радио и ради на унапређењу здравствене заштите становика, на опремању здравствених установа, на изградњи нових болница и реновирању постојећих, на увођењу нових видова терапије и дијагностике, на побољшању социјалне заштите и издвајања за социјалне категорије. Све вријеме свог мандата се залаже на стабилност здравственог система и толеранцију међу људима”, поручено је у саопштењу из овог удружења, који потписује Живана Вуковић-Kостић, предсједница Управног одбора.

Поручује се да је парадоксално да земља која се позива на демократска начела, иста примјењује крајње селективно.

“Kазнити неког ко савјесно обавља свој посао и ради у интересу најосјетљивије категорије грађана је удар на наш интегритет и постојање, те слање врло јасне поруке нама свима, а посебно здравственим радницима. Вријеме је да покажемо да смо „будни“ и да бранаћи једног од нас бранимо све нас. Очекујемо све да сутра изађу у великом броју и пруже подршку нашем министру”, закључено је.

САД су у понедјељак прошириле “црну листу” и увеле санкције министру Шеранићу.

У објашњењу из Стате департмента се наводи да је Шеранић “подстицао сецесионистичке намјере РС тако што је пред НСРС доставио Закон о лијековима и медицинским средствима РС на разматрање. Овај закон, који тек треба да ступи на снагу, успоставио би нову Агенцију за лијекове искључиво у РС и тиме нарушио надлежност Агенције за лијекове и медицинска средства на државном нивоу”.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Друга два члана Предсједништва доприносе додатном краху спољне политике
Сљедећи текстЦијене горива поново нарасле: На појединим пумпама литар скупљи и до 20 фенинга