Насловна Uncategorized Објављена листа најскупљих градова за живот – Њујорк на првом мјесту

Објављена листа најскупљих градова за живот – Њујорк на првом мјесту

145
0

Њујорк је био најскупља свјетска метропола 2022. године, чиме је подјелио нежељену титулу са Сингапуром, јер су растуће цијене енергије удвостручиле стопу инфлације у главним свјетским градовима, према годишњем истраживању Економист интелиџенс јунита (ЕИУ).

Прошлогодишњи лидер Тел Авив пао је на треће мјесто, док се Сиднеј ушуњао у првих 10, а Москва и Санкт Петерсберг у Русији су се попели за чак 88 мјеста јер су санкције и раст цијена нафте погурале цијене навише, наводи се у извјештају ЕИУ о трошковима живота у свијету, наводи Гардијан.

Главни град Венецуеле, Каракас, са повећањем цијена од 132 одсто у 2022, имао је знатно нижу стопу од оне током хиперинфлације која је 2019. износила преко 25.000 одсто, али није био укључен у истраживање.

Јачање валута био је један од фактора који је подигао градове на ранг листи. Шест од осам били су амерички градови, предвођени Атлантом која је са 42. пала на 46. мјесто на ранг листи од 172 града.

Америчка валута је нагло ојачала у односу на скоро све друге, пошто су Федералне резерве САД повећале каматне стопе и наговијестиле да ће доћи до даљег раста.

Градови у земљама у којима је национална валута ослабила пали су на листи најскупљих градова. Токио и Осака завршили су на 37. односно 43. мјесту, у односу на 13. и 10. гдје су били у 2021. години.

Највише су пали Стокхолм и Луксембург за по 38 мјеста – на 99. и 104. мијесто.

Дамаск у Сирији и Триполи у Либији задржали су „титуле“ најјефтинијих градови у анкети.

Постављање Сингапура на врх индекса није било изненађење, наводи Гардијан. То је други најскупљи град у 2021. и био је број један у осам од протеклих 10 година. Ове године је први пут да је Њујорк рангиран као најскупљи град за живот.

Три града у Великој Британији су пала на ранг листи. Лондон је сада на 28. мјесту, а био је на 17. у 2021. Единбург је пао са 27. на 46. мјесто, док је Манчестер 73. најскупљи град, док је прошле године био на 41. мјесту.

Аустралијски градови су напредовали на ранг листи. Мелбурн је сада на 15. мјесту, а био је на 16. прошле године, док се Бризбејн помјерио за четири мјеста и сад је на 32. Перт је пао за два мјеста – на 73.

Глобални пораст инфлације се убрзавао пре рата у Украјини који је изазвао поремећаје у снабдјевању кључним робама, посебно храном. Накнадне санкције Русији изазвале су даљи раст цијена нафте, гаса и других енергената.

ИЗВОРртс
Претходни текстСрпска шљивовица на листи свјетске баштине
Сљедећи текстНа граничним прелазима ухапшено седам лица