Насловна Најновије Ограничавање броја камера РТРС-а баца сумњу на ионако незаконит процес

Ограничавање броја камера РТРС-а баца сумњу на ионако незаконит процес

199
0

Одлука ЦИК БиХ да јавном медијском сервису – РТРС-у дозволи само једну камеру у центру за бројање гласова у сарајевској „Зетри“, и то без могућности аудио-снимања оног што разговарају бројачи док броје гласачке листиће баца озбиљну сумњу у данашњи процес који је сам по себи незаконит, изјавио је за Срну судија Уставног суда Милан Благојевић.

Он је нагласио да је оно што се назива контролно поновно бројање незаконита радња коју је незаконито наредио ЦИК БиХ, имајући у виду да Изборни закон БиХ тако нешто уопште не предвиђа.

„На ту незаконитост надовезује се оваква одлука ЦИК-а да дозволи само једну камеру без аудио-снимања и баца сумњу на оно што ће се данас дешавати, имајући у виду да Изборни закон БиХ дозвољава присуство посматрача регистрованих политичких странака“, рекао је Благојевић.

Он је указао да Изборни закон БиХ ни једном својом одредбом „не забрањује присуство камера у пуном обиму“, односно да се врши видео и аудио-снимање онога што треба да услиједи данас поподне.

Благојевић је рекао да је фрапиран незаконитом наредбом ЦИК-а БиХ да изврши конторлно поновоно бројање гласова за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

„Иза овакве наредбе ЦИК-а не стоји владавина права него најмрачније снаге, што унутрашње, што оне извана, које би да наш народ преведу жедног преко воде и да прекроје демократску изборну вољу грађана“, оцијенио је Благојевић.

РТРС је данас саопштио да неће реализовати ТВ пренос контролног поновног бројања гласова за предсједника и потпредсједника Српске у Главном центру за бројање у Сарајеву, јер Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ није обезбиједила адекватне услове за то, односно немогуће је да једном камером буде обезбијеђен вјеродостојан снимак. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Културном центру Пале у уторак представа за дјецу „Сантијего од мора“ 
Сљедећи текстДодик разговарао са Вархељијем: Сумњам да оваква БиХ може остварити напредак