Насловна Магазин Туризам Одржана завршна конференција пројекта „Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном...

Одржана завршна конференција пројекта „Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“

218
0

У оквиру ИПА 2 програма прекограничне сарадње Србије и БиХ, Општина Рогатица и ЈП Национални Парк „Тара“ су током протеклих 18 мјесеци реализовали пројекат „Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“.

Данас је у Бајиној Башти одржана завршна конференција, гдје су представљена два специјална возила за потребе НП “Тара”.

– Због одређених законских промена ми смо морали да обновимо противпожарну опрему. Овај пројекат је дошао у правом моменту. С обзиром на то да нису у питању мала финансијска средства, тешко бисмо сами из својих средстава успели да обновимо опрему. Национални парк се 80% налази под шумама и код нас су врло чести пожари. Да бисмо такве катастрофе спречили, ми морамо да имамо овакву опрему – изјавио је Драган Кариклић, директор НП “Тара”.

Нова опрема обезбиједила је и друкчији приступ пожарима.

– Ово је за нас веома значајно. Подигли смо техничке капацитете Националног парка „Тара“, што се тиче возила и опреме, а и људски капацитети су такође унапређени. Наша идеја је да се овим возилима фокусирамо на пожаре у иницијалној фази, јер када се пожар прошири то захтева ангажовање више људских ресурса и механизације – рекао је Марко Томић, координатор пројекта.

Обука и опрема подједнако су значајни и за Територијалну ватрогасно-спасилачку јединицу Рогатица.

– Ми смо задовољни реализацијом овог пројекта. Нисмо пробили ниједан рок од предвиђеног плана активности. Хвала свима који су омогућили да направимо једну овакву причу. Настојали смо да унаприједимо знање и вјештине људства, али свакако је непроцјењив значај и опреме коју смо добили – потврдио је Зоран Бојовић, старјешина ТВСЈ Рогатица.

Наредне седмице и ТВСЈ Рогатица преузеће специјално возило, чиме ће и званично бити завршена реализација овог пројекта.

– Пројекат као пројекат је замишљен да иде у два правца. У једном правцу је опремање, у другом едукација и припрема ватрогасаца, односно корисника ове опреме. Тако да од овог пројекта имамо дуплу корист. Пројекат је изузетно добро осмишљен и реализован. Наравно, највидљивији резултат је материјални. Ми ћемо добити возило за гашење пожара на одређеним висинама. На то морам додати и сву осталу опрему која је дошла и овдје и у Рогатицу. Оно што је мање видљиво, али ништа мање значајно, свакако је оспособљеност људства – изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

Вриједност реализованог пројекта је 429.737,52 евра. Европска унија кофинансирала је пројекат у износу од 363.429,02 евра, односно 84,57% укупне вриједности пројекта, а Општина Рогатица и НП Тара 66.308,50 евра.

Циљ пројекта био је унапређење система управљања хитним интервенцијама у случају пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије. И Национални парк “Тара” и Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Рогатица кроз овај пројекат добили су ватрогасна возила, опрему и едукацију.

Претходни текстТекстилно предузеће “Мраз” проширује производњу у Рогатици
Сљедећи текстКатић честитао почетак нове школске године