Насловна Вијести Република Српска Одржан први “Кајак кану Дрина фест“ – опуштајућа вожња буковима Зеленике

Одржан први “Кајак кану Дрина фест“ – опуштајућа вожња буковима Зеленике

204
0

На почетном току ријеке Дрине, од рафтинг кампа Бастаси до Фоче, данас је одржан први „Kајак кану Дрина фест“ којим општинска Туристичка организација жели да промовише вожњу кајака и кануа, као нову туристичку атракцију, али и да повеже туристичке рафтинг кампове са самим центром Фоче.

У спусту дугом близу 20 километара учествовало је двадесетак кануа, кајака и рафтинг чамаца.

Међу учесницима било је и студената из Италије који у Фочи студирају медицину на енглеском језику.

Франческо Торке са Сицилије каже да је спуст био занимљив и веома узбудљив.

„Људи, дођите овђе, ово је била најузбудљивија ствар у мом животу. Дрина је прелијепа, љепша него наше ријеке на Сицилији. Фоча је баш занимљива“, рекао је Торке, који је за свега пет мјесеци боравка у Фочи научио да течно говори српски језик.

Најстарији учесник спуста, шездесетједногодишњи Фочак Ранко Савић редован је и на регати Дрином, која ће се и ове године одржати у јулу, а чији је он незванични капетан.

„Срцем и душом везан сам за Дрину, овдје сам одрастао, научио пливати. Мислим да је Дрина неправедно запостављена, част Тари, Уни и свим ријекама, али Дрина у горњем току је једноставно непоновљива – и велика, има букова, чиста, бистра“, рекао је Савић.

Он је изразио увјерење да ће већ наредне године „Kајак кану фест“ имати вишеструко већи број учесника и позвао је све љубитеље природе да обавезно дођу.

Вожња кануом захтијева мало вјежбе, да би се научила одржавати равнотежа у чамцу.

Ана Пухало из Фоче каже да је лако научити управљати овом врстом чамца, те да је на спусту било лијепо и опуштено.

„Брже је него регата Дрином, другачије је, искуство које бих свакоме препоручила да проба“, рекла је млада Фочанка.

Младен Мандић из Туристичке организације Фоча, који годинама уназад организује и регату Дрином, истиче да је Дрина потцијењена у односу на Тару и да им је циљ да повежу понуду рафтинг кампова на Тари и почетном току Дрине, односно туристичке центра изван града, са самим центром Фоче.

„На првом `Kајак кану Дрина фесту` акценат је да видимо колика је заинтересованост за ову манифестацију и да радимо на безбједности и правилима понашања на води. Сви учесници имају потребну опрему – прслуке, одијела, кациге и придржавамо се свих правила“, каже Мандић.

Он је поручио да Дрина, која се некада звала Зеленика, у горњем току има најљепшу боју и прелијепе пјешчане плаже идеалне за одмор у природи.

Директор Туристичке организације Фоча Споменка Попадић, каже да су спуст обезбјеђивали припадници Цивилне заштите и спасиоци са међународним сертификатима.

„Ово је први `Kајак кану фест` у циљу промоције ријеке Дрине и нове туристичке понуде, а и да повежемо природне љепоте дуж комплетног тока ријеке Дрине до самог центра града. Велики број младих заинтереосван је за ову врсту спорта и на овај начин желимо да подржимо њихову идеју да организују клуб“, рекла је Попадићева.

Она је навела да су због непредвиђених проблема учешће отказали гости из Горажда, Бањалуке и са Сокоца, уз обећање да сљедеће године обавезно долазе.

По доласку у Фочу, на базену Аква парк Ушће, чланови новооснованог Kајак-кану клуба „Тара рафт“ омогућили су бројним малишанима да се опробају у вожњи чамаца.

У „Kајак кану фесту“ учествовала је и продукцијска екипа из Србије „У акцији са Тамаром“, која у Фочи реновира кућу за једну породицу, а успут снима и све туристичке атракције ове општине.

На истом дијелу тока Дрине, 31. јула одржаће се већ традиционална регата у оквиру манифестације „Дринска авантура“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстК.П. Водовод и канализација Источно Сарајево: Ванредно обавјештење потрошачима у Трнову
Сљедећи текстБорачка организација Пале – руководство БОРС-а нелегално изабрано, РТВИС (ВИДЕО)