Насловна Најновије Од пресудног значаја уважавање Дејтонског споразума и уставне структуре БиХ

Од пресудног значаја уважавање Дејтонског споразума и уставне структуре БиХ

174
0

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је и у контексту европских интеграција, али и свих других процеса који се буду спроводили у БиХ, од пресудног значаја досљедно уважавање Дејтонског мировног споразума и уставне структуре БиХ.

То је оквир, нагласила је Цвијановићева, који је обезбиједио мир, али и јасно одредио позицију и надлежности различитих нивоа власти у БиХ.

„Претпоставка владавине права јесте поштовање највишег правног и политичког акта једне земље, без чега нема ни функционалне правне државе, нити уређеног система. А то је управо оно чему бисмо примарно требали да тежимо, како у Предсједништву БиХ, тако и у другим институцијама на свим нивоима власти, јер би у супротном имали само неред, размимоилажење и раздвајање“, нагласила је Цвијановићева.

Наводећи да је дужна да појасни свој став у вези са учешћем страног фактора у БиХ, Цвијановићева је рекла да, обављајући важне функције већ много година и узимајући у обзир све фазе кроз које је ова земља пролазила, разумије да је неопходна добра сарадња домаћих институција и страних представника, али демократија ће у пуном капацитету заживјети, а унутрашњи дијалог и међусобно повјерење ојачати тек онда када домаће институције у потпуности преузму одговорност за све процесе.

Она је навела да није тајна, нити непознаница да не вјерује у добробити насилног интервенционизма страног фактора, већ да искључиво вјерује у дијалог и сарадњу.

„Као што не вјерујем да БиХ може помоћи злоупотреба или узурпација уставних овлаштења на спољнополитичком плану, тако не вјерујем ни да нам стране судије у Уставном суду БиХ, високи представници или страни микро-менаџери могу помоћи да живимо у успјешнијој земљи. Али, с друге стране, вјерујем да нам унутрашњи дијалог може помоћи да сами савладавамо проблеме како на унутрашњем, тако и на спољном плану и као члан Предсједништва БиХ спремна сам да дам свој допринос изградњи таквог дијалога“, нагласила је Цвијановићева.

Наводећи да јој је част што има прилику да се обрати први пут у својству српског члана, а уједно и предсједавајућег Предсједништва БиХ, Цвијановићева је рекла да је на ову одговорну функцију изабрана од грађана Републике Српске, којима је изразила захвалност за огромну подршку и указано повјерење.

„На протеклим изборима они су ми дали мандат да у Предсједништву БиХ заступам њихове интересе и браним уставну позицију како Републике Српске, тако и БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је честитала колегама у Предсједништву и свим новоизабраним представницима народа у оба ентитета и на заједничком нивоу, са жељом да указано повјерење у наредне четири године сви заједно на најбољи начин оправдају.

ИЗВОРсрна/фото ртрс
Претходни текстПразник мимозе од 17. фебруара до 4. марта
Сљедећи текстЂоковић поново ушао у историју