Насловна Најновије Од 1. новембра обавезна зимска опрема на аутомобилима; Скупље цијене гума

Од 1. новембра обавезна зимска опрема на аутомобилима; Скупље цијене гума

59
0
Од 1. новембра у Српској и Федерацији законски је обавезна зимска опрема на аутомобилима. Због тога ових дана продавци гума и вулканизери имају највише посла. У току је замјена љетних гума зимским.
 

Велики број возача чека посљедњи час да замијени љетне гуме зимским. Међутим, савјесни то свакако чине на вријеме. Ове године и цијене гума су скупље у односу на прошлу годину.

– Баш сам дошао да купим гуме. 17-ке гуме око 180 КМ ако ћемо Савине, 300 ако ћемо Мишелинке, за гуме у просјеку треба издвојити од 600 до 1.000КМ, али сигурност је најбитнија – сматра Душко Топић, возач.

И за замјену пнеуматика, мораћете издвојити нешто више новца него лани. Цијене услуге вулканизера су од 60 до 200 марака у зависности од величине гума.

– Има гужве, сад сезона кренула, иде сезона гума, зимска највише, гужве има – каже Младен Нуждић, вулканизер.

Препорука је посједовање два сета гума – љетње и зимске.

– Зимске гуме су меканије и имају много боље кочење и на мокрој цести и на снијегу, самим тим сигурност возача се повећава. Љетне гуме су клизаве и возачи би добро требало да гледају да имају зимске гуме са ознаком М+С и пахуљицом – рекао је Невен Домазет трговац.

За непосједовање зимске опреме предвиђене су новчане казне, а међу мјерама је и искључивање возила из саобраћаја.

– Уколико имамо сва четири зимска пнеуматике, није нам потребна додатна зимска опрема у виду ланаца за остваривање боље тракције. Уколико имамо само на погонским точковима зимске пнеуматике, а на задњој осовини љетне у том случају су потребни додатни ланци, те ако имамо све четири зимске гуме, онда газиште мора да буде промјера до четири милиметра и морамо имати ланце у додатној опреми – нагласио је Предраг Ликокур, АМС Републике Српске.

Правилником о зимској опреми регулисано је да је употреба зимске опреме на путевима у Српској и Федерацији БиХ обавезна до 1. априла наредне године.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЕмисија „Пулс града“, 26.10.2024. (Видео)
Сљедећи текстЦИК наредио поновно бројање гласова у појединим мјестима