Насловна Вијести Република Српска Од 15. децембра у Српској почиње превентивна кампања „Лако је алкохол одбити!“

Од 15. децембра у Српској почиње превентивна кампања „Лако је алкохол одбити!“

161
0

Како би се смањио број возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола, у Републици Српској ће од 15. децембра ове године до 31. јануара 2023. године бити спроведена традиционална превентивна кампања „Лако је алкохол одбити!“.

Кампању заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске са 49 ауто-мото друштава и локалне заједнице.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић навео је да је у Српској алкохол један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама.

– Ризик од учешћа у саобраћајним незгодама и ризик од смртаног страдања расте са порастом концентрације алкохола у крви – истакао је Радовић гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Под утицајем алкохола погоршавају се психофизичке способности неопходне за безбједно учешће у саобраћају, односно слаби оштрина вида, продужава се вријеме реакције, слаби координација и прецизност покретаПовећава се самоувјереност, слаби критичност, смањује се осјаћај одговорности, а возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа. Спровођењем кампање покушаће се утицати на промјену ставова возача, како не би управљали возилима у саобраћају, ако су под утицајем акохола.

У току трајања кампање возачи ће бити обавјештени о утицају алкохола на психофизичке способности које су битне за безбједно учешће у саобраћају, најчешћим грешкама које праве алкохолисани возачи, те посљедицама ризичних понашања у саобраћају.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстНа данашњи дан потписан Дејтонски споразум у Паризу
Сљедећи текстСоколац: У петак Свети Никола са малишанима