Насловна Најновије Окончана санација куполе, на прољеће реконструкција доњег дијела крова

Окончана санација куполе, на прољеће реконструкција доњег дијела крова

162
0

На Храму Преображења Господњег у Сарајеву окончана је санација дотрајале конструкције и замјена цријепа на куполи површине 250 квадратних метара, а на прољеће слиједе радови на доњем дијелу крова, изјавио је Срни храмовни старјешина протојереј-ставрофор Чедомир Ђелмо.

Ђелмо је рекао да је замијењен комплетан цријеп и оштећена конструкција на куполи, а преостала која је била у добром стању додатно заштићена, као и да су постављени сњегобрани, којих раније није било.

Према његовим ријечима, цијена радова износила је око 50.000 КМ, с стим да су од тог износа остали дужни још око 10.000 КМ.

„Надам се да ћемо тај дуг измирити у наредна два до три мјесеце, како би смо на прољеће започели припреме за санацију доњег крова. Пратимо све јавне позиве, а за подршку ћемо се обратити свим надлежним институцијама и локалним заједницама“, навео је Ђелмо.

Радове на реконструкцији крова куполе, који су почели 24. октобра, финансијски су помогли Митрополија дабробосанска, Министарство за избјегла и расељена лица Федерације БиХ, град и Кантон Сарајево, као и општине Ново Сарајево и Центар.

Храм Преображења Господњег у Сарајеву изграђен је 1940. године прилозима православних Срба Долачке парохије и бројних вјерника из других парохија.

Освештан је 8. септембра 1940. године у присуству патријарха српског Гаврила, митрополита дабробосанског Петра, више епископа, свештеника и око 50.000 вјерника.

Два пута је затваран и скрнављен. У периоду од 1941. до 1945. године затворила га је власт Независне Државе Хрватске, а свештенике протјерала.

У посљедњем рату храм је био опљачкан. Обнова је почела 1995. године доласком надлежног пароха и парохијана. Постављена је нова инсталација, завршено осликавање храма, обновљена зидна ограда, те очишћена фасада.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдбијена жалба Срђана Ранкића о опозиву
Сљедећи текстОткривено налазиште злата на Брежанима