Насловна Најновије Општина Власеница остварила је значајне резултате на пољу енергетске ефикасности

Општина Власеница остварила је значајне резултате на пољу енергетске ефикасности

234
0
ВЛАСЕНИЦА, 28. НОВЕМБРА /СРНА/ - Инфо-сесија о енергетској ефикасности одржана у Општини Власеница.

Општина Власеница остварила је значајне резултате на пољу енергетске ефикасности, истакнуто је данас на инфо-сесији у овој општини организованој у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација /УНДП/.

Шеф Одсјека за развој ове локалне заједнице Жељко Дамљановић рекао је новинарима да је Власеница међу 36 локалних самоуправа у БиХ које су потписале Споразум градоначелника за климу и енергију и усвојиле Акционе планове одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама.

Он је истакао да овај стратешки документ поставља темеље за мјере које је потребно предузети да би се прилагодило климатским промјенама с циљем смањења емисија стакленичких гасова за 40 одсто до 2030. године.

„Једна од утврђених мјера у овом плану је смањење потрошње енергије употребом обновљивих извора или енергетском ефикасношћу“, навео је Дамљановић.

Према његовим ријечима, на инфо-сесији су представљени резултати студија заједно са финансијским механизмима, развијеним за општину Власеница унутар овог пројекта, а циљ је да заједно створе оквире за инвестиције у енергетској ефикасности стамбених објеката.

Дамљановић је навео да су у Власеници реализовани пројекти енергетске ефикасности у Основној школи „Вук Караџић“, Средњошколском центри „Милорад Влачић“, Предшколској установи „Први кораци“ и згради Општинске управе Власеница, а постављена је и ЛЕД расвјета.

Он је указао на бројне предности енергетске ефикасности за домаћинства и заједницу у цјелини, укључујући очување животне средине, побољшање здравља, смањење потрошње енергије, остваривање уштеда и отварање такозваних „зелених радних мјеста“.

Дамљановић је подсјетио да општина Власеница спроводи и програм субвенционисања заједнице етажних власника замјеном фасада, кровних покривача и осталих мјера за побољшање енергетске ефикасности.

Представници УНДП-а упознали су присутне о значају пројекта, те истакли бројне предности енергетске ефикасности.

Сесија је организована у сарадњи са УНДП-ом, у оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“ који финансира Шведска.

ИЗВОРСрна
Претходни текстКЦ Пале поклања представу “Никољданске свечаности” и додјелу пакетића
Сљедећи текстУ Србији ће наредне године пацијентима бити доступан лијек за булозну епидермолизу