Насловна Најновије Орбан: Да жели, ЕУ може да заустави сукоб у Украјини за дан

Орбан: Да жели, ЕУ може да заустави сукоб у Украјини за дан

71
0

Руководство ЕУ могло би да заустави сукоб у Украјини за 24 сата да жели, међутим, они желе директан сукоб с Русијом и крећу се ка томе, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

– Када би руководство ЕУ сада желело да буде мир, прекид ватре би наступио на фронту за 24 сата. Требало би само да кажу:“Драги Украјинци, неопходан је прекид ватре, морате да станете, нећемо више давати ни оружје ни новац док се не обустави ватра и не почну преговори“. Бивши амерички предсједник Доналд Трамп то може да среди за дан – рекао је Орбан у интервјуу за ТВ2.

Орбан је додао да ако западне земље наставе да доносе одлуке о слању Украјини оружја све већег домета истим темпом као и до сада, ускоро ћемо се приближити посљедњој тачки након чега ће се западноевропски или амерички војници појавити у Украјини.

– Овог тренутка смо на неколико центиметара од директног сукоба – упозорио је он и додао да лидери ЕУ то желе.

Орбан се у марту састао са Трампом који је рекао да неће давати новчану помоћ Украјини ако поново постане предсједник, а Европа без Америке не може да финансира тај сукоб и он би онда завршио.

Будимпешта жели договор са НАТО

Мађарски премијер је рекао и да генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг наредне недјеље долази у посету Мађарској и да ће се тада разговарати о неучешћу Будимпеште у активностима Алијансе против других земаља.

– Сљедеће недјеље, послије избора за ЕП, долази нам генерални секретар НАТО и ми ћемо разговарати и о томе. Потом, 1. јула слиједи самит НАТО у Вашингтону. Морамо да се боримо за то да Мађарска може, као што и жели, да остане по страни свих активности које желе да спроводе ван њених граница, а против других држава – рекао је Орбан.

Он је и раније говорио да Мађарска жели да склопи договор са Столтенбергом или његовим насљедником о томе да Будимпешта неће учестовати у евентуалним операцијама против Русије у Украјини, а да при томе остане чланица савеза.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је раније рекао да НАТО жели да повећа своју координациону улогу у испорукама оружја Украјини и обуци војника и да 31 земља подржава ту одлуку, али да Мађарска не жели и неће бити дио тога.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстДанска: У центру Копенхагена нападнута премијерка Фредериксен
Сљедећи текстОбиљежавање 32 године од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“