Насловна Најновије Освештан споменик јунацима Миљевине

Освештан споменик јунацима Миљевине

182
0

У Миљевини код Фоче освештан је и свечано откривен, споменик за 104 борца Седмог миљевинског батаљона Фочанске бригаде и 40 цивила погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Надалеко познати по храбрости и одбрамбеним успјесима да се и данас истиче да су били чувари „капије источне Херцеговине“ и бедема Републике Српске.

Споменик у центру Миљевине, свједочанство је на славне војнике Војске Републике Српске, који су се бранећи вијековна огњишта, окружени непријатељем одазивали на сваки позив. Уклесана су и имена 40 цивла, међу њима и осмогодишњег Петра Тодоровића из села Колун и 16 цивила из Пољица, које су на кућном прагу поубијали припадници тзв. Армије БиХ.

– Хвала свима, и посебно значи што су споменули и оне који нису више са нама, а међу њима Њега Бошковића који је био и предјседник Борачке организације Миљевина а који нас је нажалост недавно напустио – каже Милица Аврам кћерка погинулог борца Драгана Вујичића.

Милош Ного, син погинулог борца Милана Нога, додаје да је велика част присуствовати овом догађају овдје.

– Тако ми је драго да су ово урадили и послије тридесет година за ове славне војнике – додао је он.

Миљевински батаљон на почетку рата имао је више од 500 војника који су бранили Српску на херцеговачком ратишту, линијама одбране у Олову, Чајничу, Калиновику, Трнову. Не штедећи животе сваки трећи је погинуо за Републику Српску.

– Међутим, и то је проистекло из свих тих дешавања велика територија, мало војника, али ипак нисмо одустали одбранили смо сваки педаљ земље – исткао је Срђан Станковић предсједник Предсједништва БО Фоча.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић додао је да су они дали оно највредније за Фочу и Српску, своје животе.

– И не смијемо никако да их заборавимо ни њих ни њихове породице – нагласио је Вукадиновић.

Изградњу споменика помогли су Општина Фоча, Министарство борачко-инвалидске заштите, сусједне општине, установе, предузећа и појединци из цијеле Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИзложба фотографија „Дах љета у Источном Сарајеву“ (ФОТО)
Сљедећи текстИсточна Илиџа, Завршени књижевни сусрети “Симеон Милутиновић Сарајлија”(ВИДЕО)