Насловна Вијести Источно Сарајево Оснивање Народног позоришта Источно Сарајево значиће много за унапређење позоришне дјелатности

Оснивање Народног позоришта Источно Сарајево значиће много за унапређење позоришне дјелатности

263
0

Република Српска добија  још једну културну установу. Оснивање Народног позоришта Источно Сарајево значиће много за унапређење позоришне дјелатности. У изградњу зграде позоришта у Источном Новом Сарајеву до сада је уложено око пет милиона марака.

Идеја о позоришту у Истолном Сарајеву живи већ дуго, а од 2018. с већим улагањима креће и значајнија изградња.

– Захваљујући Влади Републике Српске и Милораду Додику који је тада показао разумијевање, 2018. године општина је добила прва два милиона марака, потом 2020. још 500.000 и 2021. у вријеме другог начелника добила подршку од Владе од милион КМ. Са тим средствима и средствима општине од неких милион и по до два милиона КМ, успјешно се завршавају инфраструктурни радови на позоришту – рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Опремање би требало да буде завршено до краја године. До тада би требало да буду донесени акти о оснивањеу и именована управа.

Народно позориште круна је залагања Срба овог подручја, који, иако су изашли из града у којем је Бранислав Нушић прије 100 година основао Народно позориште, нису дозволили да позоришна умјетност утихне ни у најтежим временима. Још у ратним данима одржан је први Фестивал малих сцена монодраме.

– Жељели су да наставе да развијају умјетност на овим просторима и да позориште има неку своју будућност. Тако да смо ја и група мојих пријатеља основали 1995. године Фестивал малих сцена и монодраме, да би врло брзо послије тога основали и Сарајевску српску сцену која је урадила неколико представа, чак и гостовала на Стеријином позорју – нагласио је драмски умјетник Љубо Божовић.

Културни радници вјерују да ће Народно позориште Источно Сарајево имати стални ансамбл и да ће квалитетом значајно допринијети домаћој позоришној сцени.

ИЗВОРРтрс,
Претходни текстДодик подноси кривичну пријаву против Џаферовића
Сљедећи текстРигорозније контроле поштовања Уредбе о ограничењу маржи