Насловна Најновије Осјетно ниже цијене пелета

Осјетно ниже цијене пелета

114
0

Цијене пелета у Републици Српској су осјетно ниже, а тона овог енергента тренутно кошта од 480 до 490 KМ, изјавио је Срни секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Српске, Игор Андрић.

Андрић је рекао да се може очекивати и даљи пад цијена, с обзиром на то да се ближи крај сезоне гријања.

„Велика је понуда пелета на тржишту. Kод произвођача су велики лагери, на шта је утицала ранија одлука о забрани извоза, због чега нису успјели пласирати све произведене количине“, истакао је Андрић.

Он је навео да је тешко прогнозирати за колико би пелет још могао појефтинити, а потрошачима који се грију овим енергентом, препорука је да што прије крену у набавку.

Према његовим ријечима, за сада има довољне количине пелета у Републици Српској за подмиривање домаћих потрошача.

„Произвођачи нису задовољни са продајом, јер према информацијама са европског тржишта, гдје су углавном пласирали пелет, а с обзиром на то и да смо имали блажу зиму, нису потрошене све те количине“, поручио је Андрић.

Говорећи о одлуци о забрани извоза пелета у иностранство, Андрић је навео да та одлука тренутно не важи, као и да ће евентуално доношење нових забрана зависити од даљег развоја ситуације на тржишту и кризе у Европи и свијету, због сукоба у Украјини.

Андрић је рекао да је препорука да се нове забране, уколико буде потребе за њима, обазривије креирају.

ИЗВОРсрна, фото Exterim
Претходни текстЂоковић започео 383.седмицу на врху листе најбољих
Сљедећи текстУ тешким условима рада успјешно завршена грејна сезона