Насловна Вијести Очекује се компликована ситуација на Косову и Метохији због таблица

Очекује се компликована ситуација на Косову и Метохији због таблица

187
0

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да се очекује веома компликована ситуација на Косову и Метохији, посебно 21. новембра, када Албанци мисле да почну потпуно противправно да наплаћују Србима казне због неувођења аутомобилских таблица које је наметнула Приштина.

Он је новинарима из Србије у Паризу, послије састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и високим представником ЕУ Жозепом Борељом, изјавио да је то потпуно супротно Бриселском споразуму.

Вучић је рекао да, у овом тренутку, не види неко компромисно рјешење јер Приштина одбија да се понаша рационално и у складу са међународним правом, што брине.

– То је нешто што не оставља равнодушним – рекао је Вучић и указао да премијер самопроглашених институција Аљбин Курти покушава да једностраним потезима суштински и де факто протјера Србе са њихових огњишта на Косову и Метохији.

Он је истакао да Приштина и Курти за противправне акте имају подршку Њемачке и Велике Британије у свему што ураде.

– Да хоће да услове Приштину, могу увек и визама и финансијском подршком, али неће. То је њихово чедо и дете о којем воде рачуна. Нема више тајни, јасно да су Немци ти који им пружају подршку за све протиправне акте, као и Велика Британија – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је угрожена безбједност српског народа на Косову и Метохији и оно што се припрема против њих, јер Приштина мисли да настави са силом, да малтретира Србе и врши додатни притисак на њих, али да није реално да мисли да се нико неће бунити против наплате казни.

Он је напоменуо да је тренутно тешко пронаћи рационалан приједлог, када Курти има заштиту веома моћних земаља које му кажу – „само ти тјерај своје“ и који може буквално да уради шта хоће, а увијек ће имати подршку Њемачке и Велике Британије.

Коментаришући изјаве из Приштине да ће се тензије смирити ако се Србија одрекне Косова, Вучић је рекао да се замисли како не би било тензија да се САД одрекне Вашинтона, Русија Москве, Украјина Кијева или Велика Британија Сјеверне Ирске, Шкотске Велса?

– Лако је туђим територијама трговати. Неће Србија да се одрекне ничег свог, нити међународног јавног права, али то не значи да треба да ратујемо, него да покушамо проналазити компромисно решење, а до тада да се не сукобљавамо – истакао је Вучић.

Он је рекао да поједини у Европи чекају да Србија направи грешку или да одговори на Куртијево насиље како би сву кривицу свалили на Србију, а за то вријеме ће да „ћуте довијека“ на сваки потез Приштине и Куртија.

Говорећи о намјери Приштине да на сјеверу спроведе изборе, Вучић је оцијенио да тиме хоће да протјерају српски народ са тог подручја, али да ти избори неће важити за Србе, који неће напуштати Косово и Метохију.

– На тим изборима не може да учествује више од 1.500 људи на северу колико је Албанаца и Бошњака и довешће 200 Срба. То показује њихову жељу да изазову инциденте, хаос, немире. Јасно је да се спремају за то и да их неко у тим одврантим, прљавим ратнохушкачким пословима и те како подржава – рекао је Вучић.

Што се тиче данашњег хапшења групе, дијела „кавачког“ криминалног клана, која је била предвиђена и за нападе на највише државне функционере Србије, Вучић је рекао да су ти људи били, углавном, везани за припреме и покушаје убистава и најтеже послове са наркотицима.

– За нека од тих лица знам да је реч о убицама које су сладострасно желеле моју смрт, чак и мојој деци смрт, а и друге људе су стављали на листу. За то сада имамо сад доказе – рекао је Вучић.

Коментаришући информацију да је Си-Ен-Ен 2014. године имао спремљен прилог о њему ако дође до његовог убиства, Вучић је рекао да гријеше они који мисле да се држава своди на једног човјека, те напоменуо да нико није јачи од државе, ниједан убица, и да „фонтана жеља“ за убице неће постојати као програм и емисија у Србији.

Вучић ће послије подне учествовати на Париском форуму о миру.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстПелета има довољно, преиспитати одлуку о забрани
Сљедећи текст„Врачарци“ планирали убиство предсједника Србије