Насловна Најновије Оштре реакције из Српске због напада на Илиџи

Оштре реакције из Српске због напада на Илиџи

124
0

Званичници Републике Српске оштро су осудили напад хулигана на родитеље дјеце младих фудбалера из Београда на Илиџи.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је жаљење због инцидента који се догодио у Сарајеву када су нападнути родитељи и дјеца из Србије која су учествовала на међународном турниру.

– Сматрам да до оваквих инцидената не би требало да долази, поготово не на дјечјим спортским манифестацијама – навео је Додик.

Он је позвао надлежне да што прије пронађу починиоце и најоштрије их казне.

– Овакав и сваки други вид насиља не смије и неће бити толерисан – поручио је предсједник Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић осудио је напад на дјецу и родитеље из Србије. Вишковић је затражио гаранцију њихове безбједности од Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и свих надлежних институција. Он је позвао на хитну реакцију МУП Кантона Сарајево и Кантонално тужилаштво на што брже расвјетљавње овог кривичног дјела и процесуирање починилаца.

– Дешавања током новогодишње ноћи, у којој је у Сарајеву на аутомобилима београдских регистарских ознака причињена материјална штета, јасно указују да Сарајево постаје несигуран град за српски народ. Овим путем позивам све надлежне органе у Сарајеву и цјелокупну јавност на што бржу реакцију и на конкретно предузимање мјера проналажења и кажњавања починилаца овог немилог догађаја – наводи се у саопштењу предсједника Владе Републике Српске.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић осудила је напад на родитеље и дјецу из Србије, која су учествовала на међународном турниру у Сарајеву и нагласила да очекује од надлежних органа у Федерацији БиХ да идентификују починиоце и санкционишу их у складу са законом.

Бакље, ножеви, сузавац, организована група маскираних нападача, а жртве дјеца и њихови родитељи. Ужасно би било и да се овакво дивљаштво десило међу одраслима, а кад је ријеч о нападу на дјецу и то на дјечијем спортском турниру, онда то заиста оставља без ријечи – нагласила је Цвијановићева.

Да се ова срамота и хулиганство десило негдје у Републици Српској или Србији, указала је Цвијановићева, до сад би то била насловна вијест свјетских медија.

– Без икакве зле намјере кажем да је поражавајуће и трагично да дјеца скандирају „Убиј Србина!“, и исто би било трагично да се из дјечијих уста чује и да треба убити Бошњака, Хрвата или било кога другог. Али, ако се службено лице, дакле полицајац, обраћа оним ријечима оштећеном, како је то навео један од родитеља дјеце из Србије, онда је и то показатељ општег стања које је поражавајуће – констатовала је Цвијановићева.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЂоковић отказао тренинг у Мелбурну
Сљедећи текстСутра наставак суђења Дудаковићу и осталим за злочине над Србима