Насловна Вијести Источно Сарајево Пале: Основци обиљежили Дан српског јединства

Пале: Основци обиљежили Дан српског јединства

197
0

Основне школе „Пале“, „Србија“ и „Мокро“ са подручја паљанске општине данас су пјевањем химне, рецитацијама и ширењем заставе обиљежили 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић, рекао је новинарима да је 15. септембар важан датум који симболизује државност Срба као народа и да је битно његовати културу сјећања и поштовати традицију.

„Три основне школе са подручја Пала учествовале су у акцији обиљежавања Дана националног јединства кроз пригодан програм и историјски час о значају заставе“, истакао је Рајић.

Ученик седмог разреда Основне школе „Пале“ на Палама, Софија Kусмук, заједно са другарима, спремила је рецитацију поводом обиљежавања Дана српског јединства, те каже да јој је драго што данас дјеца прихватају своју вјеру, културу, државу.

Директор Основне школе „Мокро“ у Мокром Радмила Веселиновић, рекла је да већ другу годину ова школа обиљежава Дан јединства у корелацији предмета историја, српски језик, музичка и ликовна култура тако да су на пригодном програму заступљене вјештине рецитације, хорско пјевање и изложба ликовних радова.

„Оно што је битно јесте да јачамо национални идентитет, да дјеца знају ко су, одакле потичу и да се спона Републике Српске и Србије одржи и преноси на будуће нараштаје“, поручила је Веселиновићева.

Ученица деветог разреда из Мокрог Дајана Терзић, каже да за њу Република Српска представља отаџбину, да се с њом поноси и да је сви требају чувати.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, у сјећање на 15. септембар 1918. године када је почео пробој Солунског Фронта.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржан историјски час поводом Дана српског јединства
Сљедећи текстСтање генерала Младића непромијењено