Насловна Најновије Паника у редовима Демократске странке

Паника у редовима Демократске странке

32
0

Лоши резултати телевизијске дебате шефа Бијеле куће Џозефа Бајдена са бившим предсједником Доналдом Трампом, изазвали су панику у редовима Демократске странке, која сада разматра могућност његове замјене са неким јачим кандидатом, пише британски дневник „Фајненшел тајмс“.

Према писању тог листа, главни кандидат за Бајденову замјену јесте потпредсједник Камала Харис.

У врху листе потенцијалних Бајденових замјена, налази се неколико гувернера из редова Демократске странке, укључујући из Калифорније Гејвина Њусома и из Мичигена Гречен Витмер.

Предсједничка дебата одржана је у четвртак увече, 27. јуна, а према оцјени бројних западних медија, представљала је „тужан спектакл“, како за Америку тако и за цијели свијет.

Оба предсједничка кандидата су старија од свих својих претходника, а Бајден је изгледао вема слабо и понекад збуњено, док је Трамп у појединим тренуцима у потпуности „губио морални компас“.

Бајденово понашање током дебате изазвало је очај у свим присталицама Демократске партије, иако је у појединим тренуцима показивао да му је ум и даље оштар, што указује да, бар засад, може да буде у Бијелој кући.

Британски дневник подсјећа да су и раније телевизијске дебате имале велики утицај на амерички народ, што би могао да буде случај и са овом.

„Одлуку о томе да ће уступити кандидатуру неком другом, може да донесе само предсједник САД, а у идеалном свијету би и он и сви вишерангирани чланови странке признали да је ситуација неодржива, па би било пронађено алтернативно рјешење. Ипак, стање додатно компликује и то што Харисова није добила повјерење гласача“, пише британски дневник.

Лист закључује да је Бајден суочен са веома тешким избором и да би уступање кандидатуре био достојанствен и државнички потез, чиме би доказао да је то најбољи начин за остварење његовог наведеног политичког циља, очувања америчке демократије.

ИЗВОРсрна, фото скриншот
Претходни текстУ недјељу, 7. јула обиљежавање Дана 1.Романијске пјешадијске бригаде
Сљедећи текстДачић: Напад на жандарма терористички чин, нападач повезан са вехабијама