Насловна Најновије Париз: Церемонија отварања Олимпијских игара

Париз: Церемонија отварања Олимпијских игара

70
0

У Паризу је почела свечана церемонија отварања Љетњих олимпијских Игара на којима ће учествовати више од 10.000 спортиста из више од 200 земаља.

Игре ће трајати до 11. августа.

Церемонија отварања одржава се дуж ријеке Сене – што је први пут у историји да се не одржава на стадиону. Парада нација одржава се на самој Сени, са чамцима који ће превозити хиљаде спортиста кроз центар Париза.

Очекује се да ће на овој траси присуствовати више од 320.000 гледалаца. Капацитет присуства на свечаном отварању је смањен из безбједносних разлога.

Организатори Олимпијаде рекли су раније за Си-Ен-Ен да ће се церемонија одржати како је планирано, упркос ранијим нападима саботера, али и упркос киши, која је пријетила да поремети свечаности.

Ајфелов торањ украшен је олимпијским круговима и он је на крају руте гдје ће се спортисти искрцати из чамаца. Они ће након тога прећи преко бине која је, такође, у облику Ајфелове куле.

Француске власти су уз распоређивање скоро 50.000 полицајаца и војника у обезбјеђивање церемоније укључиле и специјалне јединице, снајперисте, те системе за приземљење беспилотних летјелица.

Зона града уз Сену је већ седам дана затворена, док локалци који живе у овом подручју Париза имају специјалне дозволе за пролазак и боравак које се очитавају кроз кју-ар код.

Пролаз аутомобилима је забрањен, као и прелети авионима изнад француске пријестонице током дефилеа.

Градоначелница Париза Ан Идалго описала је раније предстојећу изведбу као разиграну и прожету порукама отворености града према свијету и култури различитости.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЕмисија „Пулс града“, 26.7.2024. (Видео)
Сљедећи текст„Рено четворком“ од Јахорине до Париза