Насловна Вијести Република Српска Парк природе „Тара“ једно од 32 заштићена подручја у Српској

Парк природе „Тара“ једно од 32 заштићена подручја у Српској

218
0

Парк природе „Тара“ једно је од 32 заштићена подручја у Републици Српској које се истиче изузетном амбијенталном и естетском вриједношћу којој доприносе разноврсни, живописни пејзажи, изјавила је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.

Голићева је навела да се долина ријеке Таре, коју је прошле седмице Влада Српске прогласила заштићеним подручјем, налази на подручју општине Фоча и обухвата површину од 14.453 хектара.

„Циљ је заштита и очувањеу јединствених и атрактивних морфолошких особина овог подручја, које чини ерозиони ријечни облик рељефа, представљен клисурастом, дубоко усјеченом долином ријеке Таре, која на великом дијелу има одлике кањона“, рекла је Голићева.

Она је додала да је најизраженији развој кањона у ширем подручју Мештревца, гђе су долинске стране урезане у тријаске седименте, претежно кречњаке, достижући дубину од хиљаду метара.

Голићева је истакла да се у Парку природе „Тара“ својом атрактивношћу истичу бројни видиковци на ивицама кањонске долине Таре, те да пејзажној вриједности и разноврсности подручја доприносе и притоке ове ријеке – Љутница, Шипчаница и Скакавац.

Она је рекла да је Тара препознатљива по бројним брзацима, односно мањим слаповима и буковима који су цијелом дужином кроз заштићено подручје испреплетани са мирнијим дијеловима тока.

Голићева је навела да је издвојено 27 букова, али да нису забиљежени виши слапови и водопади.

„То показује већи степен усаглашености уздужног профила Таре, у односу на њене притоке Љутницу и Шипчаницу које одликује још израженији уздужни нагиб корита исказан у бројним слаповима и водопадима високим и по десетак и више метара. Клисурасто-кањонске долине ових токова, уз исту такву долину Скакавца са притокама на сјеверу, који припада сливу Ћехотине, представљају значајне и вриједне објекте геонасљеђа“, нагласила је Голићева.

Према њеним ријечима, вегетација подручја веома је разноврсна и условљена значајним дијапазоном различитих еколошких фактора, како климатских, орографских и едафских, тако и биотичких, са дугорочним и значајним утицајем човјека.

„Дубоки кањон Таре и највиши врхови планине Љубишње значајни су центри ендемизма и реликтних биљака, што је условило развој реликтних и ендемичних биљних заједница“, истакла је Голићева и навела да је на истраженом подручју регистровано 966 биљних врста.

Она је додала да је Парк природе „Тара“ богат и објектима културно-историјског и градитељског насљеђа.

Иницијативу за проглашење Парка природе „Тара“ покренуо је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, а управљање Парком повјерено је предузећу „Шуме Републике Српске“, односно Шумском газдинству „Маглић“ у Фочи.

У Републици Српској под заштитом је око 68.000 хектара, што представља 2,75 одсто територије Српске.

ИЗВОРСрна
Претходни текстГутовић умјесто Арсенијевића
Сљедећи текстСребреница: Од вечерас рестрикција воде