Насловна Најновије Патријарху Порфирију и седморици владика забрањен улазак на Космет

Патријарху Порфирију и седморици владика забрањен улазак на Космет

58
0

Власти у Приштини по директној наредби премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, забраниле су данас Његовој светости патријарху Порфирију и седморици владика у његовој пратњи да уђу на простор Косова и Метохије како би присуствовали засједању Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве у Пећкој патријаршији и били са страдалним српским народом на Космету, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је рекао да је патријарх данас у 13.30 часова, требао да пређе административни прелаз Мердаре, како би се упутио у вјековно сједиште српских архиепископа и патријарха, а забрана из Приштине стигла је у тренутку када се налазио надомак прелаза.

„Да Куртијева подлост буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете, што посебно указује на намеру да патријарха изложи додатном малтретирању и изнуривању, да више од седам часова проведе у путу“, рекао је Петковић.

Он је додао да је официр за везу Београда у складу са свим важећим споразумима и процедурама послао најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији, као што вишевјековна традиција и налаже, присуствује првом дану Сабора СПЦ и буде подршка и ослонац вјерном српском народу који га је жељно ишчекивао.

„Једнострано и супротно свим споразумима, Курти му је ту могућност ускратио“, нагласио је Петковић.

Он је истакао да је патријарх Порфирије увијек ширио хришћанске поруке љубави и вјере, да је у свакој прилици и на сваком мјесту својим порукама, благим ријечима и потезима позивао на мир и суживот Срба и Албанаца на простору Косова и Метохије, не дијелећи, већ снагом свог неспорног ауторитета, спајајући људе.

„Нажалост, то су вредности и поруке које данас нико у Приштини не разуме, јер Куртијева политика којој сведочимо данас, али и пуне три године, јесте политика раздора, мржње, нетрпељивости и нетолеранције“, указао је Петковић.

Он је нагласио да и овај примјер свједочи намјери Приштине и Куртија да са Косова и Метохије протерају све српско и избришу трагове вјековног постојања српског народа и српске цркве на овим просторима, показујући да је у Приштини жива управо она политика која је довела до тога да албански припадник такозавних косовских безбједносних снага упуца на Бадњи дан двоје српске дјеце, а потом буде пуштен на слободу.

Петковић је рекао да је политика мржње, вјерске нетолеранције, угњетавања и забрана кандидовала самопроглашено Косово за чланство у Савјету Европе и да би над том чињеницом, у свјетлу данашњих догађаја, требало добро да се замисле сви представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају.

„Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро. Док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца, који у њима налазе утеху, преко потребни мир и исцељење, и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину“, упозорио је Петковић.

Из СПЦ раније је најављено да ће редовно засједање Светог архијерејског сабора почети сутра у Пећкој патријаршији.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстНаредних дана нестабилно и промјенљиво вријеме
Сљедећи текстУ Кијеву чекају НАТО да их спасава