Насловна Најновије Патријарх Кирил назвао богохуљењем акцију косовских Албанаца

Патријарх Кирил назвао богохуљењем акцију косовских Албанаца

117
0

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил, назвао је богохуљењем акцију косовских Албанаца, који су спалили хришћанске крстове током фестивала одржаног на рушевинама древног града Улпијана код Приштине.

„Са дубоком горчином сазнао сам за богохулну акцију косовских Албанаца на рушевинама античке Улпијане. Композиција од три крста, која подсећа на догађаје из свете историје на Голготи, јавно је спаљена на локалном фестивалу у оквиру јефтиног перформанса“, навео је руски патријарх у писму упућеном Његовој светости патријарху српском Порфирију.

Руски патријарх истиче, да је отворено скрнављење Часног крста – изазов за све хришћане и вријеђање њихових осјећања – и православних и католика, међу којима има и косовских Албанаца, објављено је на сајту Руске православне цркве.

Ruski patrijarh se osvrnuo na dehristijanizaciju Kosova i Metohije: Gnusni čin

Патријарх Кирил је појаснио, да је гнусни чин изведен на Косову и Метохији – светој српској покрајини, за чију дехришћанизацију се дуго и упорно боре непријатељи Крста Господњег и Светог православља.

„Дјеца руске Цркве чувају сјећање на велики број српске браће и сестара који су убијени или прогнани са свог огњишта, на хиљаде порушених крстова и споменика на српским гробљима, на стотине цркава и манастира Цркве Светог Саве, оскрнављених, спаљених или дигнутих у ваздух од екстремиста“, навео је руски патријарх Кирил.

Eparhija: Na Ulpijana-festu palili krstove, duboka uvreda i podsetnik na progon hrišćana, vandalski čin nema nikakve veze sa nasleđem Justinijanove Ulpijane - KoSSev

Овогодишњи Улпиана фестивал у археолошком парку древног римског града Улпиане поред Грачанице започео је неопаганским перформансом, током којег су запаљена три велика крста.

Из Епархије рашко-призренске, саопштено је да тај нечастан акт без преседана представља дубоку увреду за све хришћане, а посебно за српски народ у већински српској општини Грачаница, гдје се ово археолошко налазиште налази.

Насљеђе древне Улпијане, вијековима наставља оближњи манастир Грачаница, свјетски споменик Унеско, који већ 700 година стоји недалеко од древне Улпијане, као свједочанство хришћанске вјере.

ИЗВОРсрна, фото KoSSev, EPA-EFE/MIKHAIL TERESHCHENKO/SPUTNIK
Претходни текстУпркос лошем времену, пољопривредна изложба у Рогатици окупила више од 150 излагача
Сљедећи текстГлумац Бранислав Лечић имао тешку саобраћајку