Насловна Вијести Регион Патријарх Порфирије: На Космету смо своји на своме

Патријарх Порфирије: На Космету смо своји на своме

301
0

Патријах српски Порфирије поручио је у манастиру Грачаница да Срби „без Видовдана, Грачанице и свих светиња нису оно што јесу“, истакавши да су због заједнучког живота, „позвани да буду браћа са Албанцима“.

Патријарх Порфирије је у средњовјековном манастиру Грачаница служио свету архијерејску литургију поводом Видовдана, окиупивши се, како је рекао, молитвено и богослужбено, на прослави светог кнеза Лазара, у обраћању за духовну подршку.

– Ми смо данас сабрани пред овом светом Грачаницом, сви су овде сабрани кроз свету литургију, молитву, благодат божију. Када дођемо на овај дан у Грачаницу, када дођемо у било ком тренутку, до Дечана, Пећке патријашије, кад год смо овде на овом мјесту, на нама се остварују браћо и сестре слике, али и лик сина из приче о блудном сину, да изгубљен бјеше и нађе се, ми када смо на овом мјесту, без обзира колико да смо удаљени од овог мјеста, знамо да где год да смо били, удаљили се од овог мјеста, када дођемо овдје вратили смо се себи, јер ово је мјесто Косово и Метохија и јесте мјесто нашега рођења, овде смо поникли, овде смо се родили – рекао је патријарх.

Истакао је да без Грачанице, Видовдана, без свих светиња „нисмо оно што јесмо“.

– У Грачници, Дечанима, Призрену, у Пећкој Патријашији јасно видимо ко смо, то су наше очи, Видовдан је наше око, Свети Лазр је наше ухо, светиње косовско метохијске су наш ум. Овде разумијемо нашу прошлост, поријекло, али и наш циљ, зашто смо позвани на овај свијет – рекао је патријарх.

Позвао је на мир и љубав са Албанцима, са којима Срби вијековима живе заједно.

– Позвани смо да будемо браћа са Албанцима јер овдје живимо са њима. Само у заједнци можемо бити на путу Божијем, да смо сви једни другима поребни, да нико без никога не може и да је важно да то разумијемо, јер имамо то искуство у својој прошлости. Да не дозволимо да нас други уче о томе – подвукао је патријарх Порфирије.

Након архијерејске литургије у манастиру Грачаница, патријарх ће служити парастос страдалим српским јунацима на Газиместану у Косовској бици 1389. године.

ИЗВОРртс
Претходни текстУ манастиру Гомионица обиљежавање Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске (ФОТО)
Сљедећи текстПатријарх Порфирије 2. јула служи помен убијеним Србима средњег Подриња