Насловна Најновије Патријарх Порфирије освештао Спомен-капелу у Маутхаузену; Додик положио вијенац на централни споменик

Патријарх Порфирије освештао Спомен-капелу у Маутхаузену; Додик положио вијенац на централни споменик

165
0
Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.
 

У току је Света архијерејска литургија коју служи патријарх Порфирије.

Његовој светости саслужују митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије, епископи браничевски Игнатије, брегалнички Марко, славонски Јован, аустријско-швајцарски Андреј, осјечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, хумски Јован и хвостански Алексеј.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је вијенац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.

Освештању Спомен-капеле и литургији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковића.

Додик у Маутхаузену (Фото: РТРС)

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, у Аустрији, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

Војно гробље Маутхаузен (Фото: РТРС)
 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстУ Српској рођено 12 дјевојчица и 11 дјечака
Сљедећи текстАна Жугић: Џију-џицу спаја људе