Насловна Најновије Патријарх Порфирије са кардиналом Паролином: Разговори и о угрожености хришћанског наслеђа на...

Патријарх Порфирије са кардиналом Паролином: Разговори и о угрожености хришћанског наслеђа на КиМ

34
0
Патријарх Српске православне цркве Порфирије састао се у Патријаршијском двору у Београду с државним секретаром Свете столице, кардиналом Пјетром Паролином са којим је разговарао о потреби даљег унапређења сарадње две Цркве, на локалном и свјетском нивоу.
 

– У разговору који је протекао у духу хришћанског разумијевања саговорници су закључили да је обиљежавања стогодишњице Надбискупије београдске знак добрих односа Српске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве у Србији – наводи се у саопштењу СПЦ.

Патријарх Порфирије изразио је захвалност на ставу Свете Столице о стању у АП Косову и Метохији и Паролина упознао са “крајње незавидним и веома забрињавајућим положајем Срба и угрожености хришћанског насљеђа на том српском историјском подручју“.

Њих двојица разговарали су и о могућностима реалне подршке миру и очувању присуства служења СПЦ и њеног поглавара на АП КиМ, ради добробити „како православних Срба тако и Албанаца и свих других“.

– Такође је било ријечи и о апсурдном закону који је изгласао Парламент Украјине којим се забрањује мисија једине канонске Православне Цркве у тој земљи – наводи се у саопштењу.

На састанку у Патријаршијском двору присуствовали су и митрополит бачки Иринеј, рашко-призренски Теодосије, епископ рашко-горњокарловачки Герасим и протојереј Ђорше Стојисављевић, као и апостолски нунције у Србији Јануш Влаховљак, монсињор Санто Ганђеми и отправник послова Апостолске нунцијатуре у Србији Симон Боливар Санчез Каријон.

Паролин се претходно састао и са предсједником Србије Александром Вучићем са којим је разговарао о одржавању редовног политичког дијалога на свим нивоима, као и о заштити и обнови српског вјерског и културног насљеђа у АП КиМ.

Састао се и са премијером Србије Милошем Вучевићем, са којим је разговарао о темама кључним за јачање свеукупних односа Србије и Свете столице.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСрпска богатија за 32 бебе
Сљедећи текстГрупа ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници