Насловна Вијести Република Српска Патријарх Порфирије служио литургију у Храму Светог Саве

Патријарх Порфирије служио литургију у Храму Светог Саве

83
0

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је поводом Богојављења Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве на Врачару те извршио чин Великог водоосвећења, и пошкропио храм и окупљене вјернике.

Патријарх је поручио да су људи позвани да слушају ријеч Божију и да немају потребу да тој ријечи будући да је “ пуноћа, да је света, пут, истина и живот, додају било шта што је људско“.

„И нема потребе да Јеванђељу Христовом, Цркви Христовој додајемо било шта из неког другачијег погледа на свет, из неке друге и другачије вере, јер Црква је позвала да се преображава свет, а не да се саображава свет“, поручио је патријарх српски.

Он је нагласио да собом треба да носити Јеванђеље Христово и његово рођење и његово васкрсење, његово страдање, распеће, али носити и правила Јеванђеља.

„Да носимо собом и границе које деле грех од врлине. Дошавши у свет, и крстивши се, Бог благодаћу освећује читаву природу и показује да је све добро, да је све савршено и да је пуноћа у њему, његовој речи и његовом Јеванђељу“, рекао је Његова светост у бесједи, преноси Радио „Слово љубве“.

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је крштавао људе, припремајући их тако за долазак Месије.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

На празник Богојављења, према народном обичају, вјерници измјењују поздраве – „Бог се јави!“ и „Ваистину се јави!“.

У многим градовима и мјестима одржава се такмичење пливача у вађењу Часног крста из воде.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстЛитија кренула улицама Бањалуке
Сљедећи текстЗворничанка прва симболично дошла до Часног крста у Требишњици