Насловна Вијести Патријарх Порфирије уручио Орбану највише одличје СПЦ

Патријарх Порфирије уручио Орбану највише одличје СПЦ

190
0

Његова светост патријарх српски Порфирије уручио је у Будимпешти премијеру Мађарске Виктору Орбану највише одличје Српске православне цркве – Орден Светог Саве првог степена за заслуге.

Патријарх Порфирије уручио је Орбану одликовање у сједишту Владе Мађарске у присуству преосвећених епископа бачког Иринеја и будимског Лукијана.

Патријарх српски је на „Инстаграму“ написао да је уручио одликовање Орбану „у знак захвалности за промовисање традиционалних хришћанских вриједности, за несебичну подршку Епархији будимској СПЦ и за изузетан лични допринос јачању пријатељства између наша два суседна народа“.

Разговорима са државним врхом Мађарске патријарх српски Порфирије завршава данас тродневну посјету Мађарској.

Осим сусрета са Орбаном, патријарх српски посјетиће и базилику Светог Стефана, првог мађарског хришћанског краља, затим мађарски парламент и састати се са предсједником тог тијела Ласлом Ковером. Патријарх ће посјету завршити састанком са предсједником Мађарске Каталин Новак.

Патријарх Порфирије синоћ је посјетио Српску школу „Никола Тесла“ која је кровна образовна институција Срба у Мађарској.

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетио је Мађарску и Епархију будимску поводом стогодишњице успостављања Српске патријаршије и двадесетогодишњице архијерејског служења епископа Лукијана на челу Епархије будимске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВлада објавила упуте за младе који се досад нису пријавили за сто КМ
Сљедећи текстНије усвојен нацрт ребаланса буџета града Источно Сарајево