Насловна Најновије Патријарх Порфирије уручио орден Светог Саве редитељу Никити Михалкову (ФОТО)

Патријарх Порфирије уручио орден Светог Саве редитељу Никити Михалкову (ФОТО)

37
0
Његова Светост патријарх српски Порфирије уручио је синоћ на Великој сцени Народног позоришта у Београду орден Светог Саве првог степена Никити Михалкову, прослављеном руском редитељу и глумцу.
 
Послије маестрално одигране драме „12“, из пера Никите Михалкова и браће Пресњаков, од стране врхунских умјетника окупљених у Државној буџетској установи културе Никита Михалков из Москве, патријарх Порфирије захвалио се прослављеном руском умјетнику за узбудљиво вече и представу која, како је рекао, открива најдубље тајне људске личности и живота.

– Посебна особеност руске културе и умјетности уопште јесте да се бави питањем смисла човјековог живота, а то је такође и особина Вашег стваралаштва кроз које српски човјек препознаје једног од највећих умјетника и стваралаца на пољу филмске и сценске умјетности и то не само у Русији него и у читавом свијету уопште – нагласио је патријарх.

У грамати која прати највише одликовање Српске православне цркве наводи се да се орден додјељује Михалкову у знак признања „за немјерљив допринос представљању православног етоса и културе у свјетским оквирима, а посебно за братску помоћ и састрадалну љубав свагда пројављивану према Српској Православној Цркви и њеном вјерном народу“.

Никити Михалкову уручен орден Светог Саве (Фото: Информативна служба Српске православне цркве)

Порфирије је затим присутнима објаснио да је приједлог за одликовање великог уметника покренут још за вријеме блажене успомене патријарха Иринеја.

– Али како то обично бива: да један сије, други окопава, трећи жање, а четврти, који је најмање заслужан, има благослов да се храни од такве богате трпезе. Достојан – поручио је патријарх Порфирије.

Руски редитељ је нагласио да орден СВетог Саве за њега представља велику част.

– Када човјек ради за награде никад их није довољно. Постоји икона Мајке Божје Неочекивана радост. Данас се поклањам тој икони за ову неочекивану радост. Не сматрам да сам стварно достојан ове велике награде, али сам убијеђен да је био у праву руски филозоф Василије Розанов када је рекао: Човјек без вере ми није занимљив. Рођени смо да будемо занимљиви зато што вјерујемо. Хвала! – истакао је Михалков.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОдржан 10. Међународни турнир „Зворник опен 2024“ 
Сљедећи текст67. Међународни сајам књига у Београду оборио рекорд