Насловна Најновије Патријарх српски на Богословији пожелио срећну нову школску годину

Патријарх српски на Богословији пожелио срећну нову школску годину

98
0

Његова светост патријарх српски Порфирије, пожелио је на Богословском факултету у Београду срећну и благословену нову школску годину, као и посебну добродошлицу новим богословима.

Први дан школске године у Богословији Светог Саве, отпочео је Светом архијерејском литургијом у капели Богословије, коју је служио патријарх Порфирије, уз саслужење епископа марчанског Саве, који је и викар епископа бањалучког.

У обраћању великом броју професора, ђака као и њихових родитеља, који су својим молитвеним учешћем увеличали литургију, патријарх Порфирије је истакао да „богословље није ништа друго него напајање оним што је Бог открио, и у том смислу богословље је прије свега, опит, искуство, које не долази само по себи.

„С једне стране, Бог нам открива себе, а, са друге стране, морамо да се припремамо за то откровење, за оно што нам Бог дарује, и то чинимо својим подвигом“, рекао је српски патријарх.

Он је навео да је богословље везано за духовни живот, да је то наука о наукама, јер је ријеч о Богу, о ономе што Бог открива и дарује, јер Бог себе, прије свега, открива кроз своју творевину, преноси Радио „Слово љубве“.

„Само биће људско сведочи о Богу, свако од нас има уграђену савест у себи, способност да разликује добро и зло. На основу савести и моралног закона, који свако човек носи у себи, може се закључити о Богу. Тако можемо закључити да Бог јесте и да постоји, али не и какав је он“, рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је додао да је Бог изван могућности спознаје човјека, који не може да надиђе границе времена и простора и продре у вјечност, јер је сам ограничен, има свој почетак и крај у историји.

„Али све што не можемо ми људи, Бог и те како може, али и хоће за нас људе да учини све оно што је добро за нас, зато што је он по суштини љубав. Бог хоће да, упознавајући њега, упознамо истину. Први и последњи богослов је сам Господ Исус, јер открива човеку Бога“, додао је патријарх.

Говорећи о задовољствима данашњег човјека, патријарх Порфирије је рекао да су људи навили на мобилне телефоне и да гледају у њих чак и када сједе једни поред других.

„Уместо да се радујемо једни другима, размењујемо искуства, иако смо заједно, међусобно смо удаљени. И то задовољство може да нас пороби“, додао је он.

Послије литургије, Његова светост обишао је просторије обновљеног школског интерната, као и музејске просторије.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстФоча: Првачићи свечано дочекани у основним школама на подручју општине, РТВИС, 02.09.2024.,(ВИДЕО)
Сљедећи текстДодику високо признање београдске Богословије