Насловна Магазин Туризам ПД“ Гласинац“ – Романија више од планине

ПД“ Гласинац“ – Романија више од планине

250
0

Планинарско друштво „Гласинац“ и бројни посјетиоци, јуче су обиљежили  12. рођендан друштва. Планинари Гласинца нуде много могућности за изазовне, адреналинске,  угодне шетње и боравак на планини Романији. Док “Соколов пут” представља темељ туристичког развоја овог подручја. Поред  Виа ферата “Соколов пут”, садржаја који је у туристичком смислу пробудио планину Романију и постао темељ будућег развоја овог великог туристичког потенцијала, у понуди за љубитеље природе је и бициклизам те адреналински парк за дјецу у љетњем периоду.

Према ријечима секретара Друштва Вере Мијатовић планина Романија богата је природним ресурсима, што представља огроман потенцијал за развој планинског туризма.

Кроз наше активности опредјељени смо да их максимално користимо и комплетирајући туристичку понуду увођењем нових садржаја постанемо интересантна локација за бројне посјетиоце. Планине су наши бисери, мјеста гдје упознајемо крајеве које посјећујемо, упознајемо једни друге, срећемо људе које живе на планини и стичемо један нови живи однос развијајући љубав према природи и трајна пријатељства. Боравак у природи и активности на отвореном доприносе развијању добрих животних навика, здравог и одговорног односа према природи уз придржавање правила доброг понашања. Брига о заштити животне средине и природе задатак је сваког планинара, који на планини треба да усвајају различите вриједности и здраве животне навике љубав, пријатељство, солидарност, хуманост, доброчинство и помоћ другима у невољи поручила је Мијатовић.

У јуну мјесецу планинари „Гласинца“ кренули су са реализацијом пројекта „Романија више од планине“ у вриједности 18.200 КМ који ће трајати до средине децембра. Пројекат се имплементира у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2, који финансира Европска унија (ЕУ), имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP), а суфинансира Град Источно Сарајево.

Мијатовићева је додала да ће бити урађене три стазе, најдужа „стаза Старине Новака“ од Планинарског дома „Црвене стијене“ до Новакове пећине и кружне стазе „Мали Радојица“ и „Дијете Грујица“.

Овим пројектом планирано је низ активности, међу којима и организација кампање о значају чувања природног богатства Романије, уређење једног излетишта на планини Романији, набавка и постављање инфо табле са шемом стаза, дрвених путоказа, дјечијих спортских садржаја и мобилијара од дрвета. Предвиђено је и уређење парцеле од 980 метара квадратних поред планинарског дома на Романији, набавка и постављање дрвене ограде у дужини од 100 метара, сајле и металне ограде на видиковцу Романијских стијена, организација школе фотографисања у планинарском дому на Романији, организација планинарског похода и такмичења у планинарској оријентацији и низ других.

Она је нагласила да су планинари у изради пројекта вођени идејом да анимирају грађане да изађу у природу, након пандемије и раде на јачању имуног система и здравља.

Кроз овај пројекат планирамо да анимирамо што већи број људи да своје слободно вријеме користе на квалитетан начин, као бјекство из свакодневице након вишесатног боравка у затвореном простору за рачунаром и мобилним телефонима– истакла је Мијатовићева.

Пројекат „Романија више од планине“ кроз различите активности допринијеће побољшању услова за развој планинског туризма и унапређењу туристичке понуде Романије увођењем нових садржаја за посјетиоце свих генерација.

  1. ПОНУДА – ДОЂИ И ВИДИ РОМАНИЈУ

ПЛАН  АКТИВНОСТИ  Виа ферата „Соколов пут“

08:30 – 09:00 часова

Долазак на Романију – туристичке информације, окупљање на локацији Надроманија, планинарски дом „Црвене стијене“ и основне информације стази и  кретању Виа фератом.

Полазна „станица“ ферате „Соколов пут“ која је  укупне дужине од 350 метара  налази се у самом подножју Црвених стијена, до које вам је од планинарског дома „Гласинца“ потребно око 20 минута хода кроз шуму. Од почетка до краја ферате, то јесте, до успона на сами врх Црвених стијена, потребно вам је око сат и тридесет минута.

Фератом могу да се крећу углавном психофизички спремни планинари, који знају како се користи сертификована опрема, која укључује појас, шљем и виа ферата сет. Није дозвољено кретање фератом неискусним пењачима и малољетним лицима, без пратње пунољетне особе.  Најнижа старосна граница је 14 година.

Висинска разлика коју један планинар прелази на ферати јесте око 160 метара. На том путу очекује вас много занимљивих и узбудљивих дијелова, гдје се углавном крећете уз помоћ сајле, придржавајући се за стопе. При крају ферате очекује вас прелазак преко висећег моста, који је права атракција јер спаја двије стијене између усјека и након којег вас очекује посљедњи успон до врха.

09:30 часова – 10:00 часова

Изнајмљивање опреме  и припрема за полазак на  ферату Соколов пут. Рентање опреме и потписивање  изјаве о одговорности.

10:00 – 12:30 часова

Виа ферата  „Соколов  пут“ – видиковац „Црвене стијене“ – планинарски дом „Црвене стијене“

12:30 – 13:30

Одмор, освјежење у планинарском дому „Црвене стијене“ .

Период (мај -новембар)

Услуге изнајмљивања опреме 15,00 КМ.

Услуге водича на ферати 50,00 КМ. Исхрана један оброк 15,00 КМ.

Смјештај у планинском објекту, цијена преношићта 15,00 КМ.

Смјештај у камп насељу на једној од локација предвиђених за камповање на Романији ( карта са локацијама, као и  изнајмљивање шатора у периоду јуни-август по цијени од 20,00 КМ, на располагању је 6 шатора )

За посјетиоце који не користе Виа ферату „Соколов пут“ на располагању су уређене планинарске стазе до најатрактивнијег видиковца Романије

Варијанта 1. стаза од планинарског дома до видиковца „Црвене стијене“ укупне дужине 1,5 километар.

Варијанта 2. кружна стаза која поред планинарског  дома води кроз шуму до видиковца „Црвене стијене“ и назад  рубом стијена укупне дужине 4 километра.

На подручју општине Соколац посјетиоцима је на располагању преко 200 километара уређених шетачких стаза у зависности од интересовања и физичких могућности.

Бициклизам на Романији

Бициклистичке  стазе на Романији на располагању су дужине од 10 до 50 километара прилагођене за планински бициклизам ( лаке-рекреативне, средње тешке и тешке) у зависности од интересовања и физичких могућности.

Постоји могућност рентања бицикла, као и ангажовања водича по цијени за два часа 50,00 КМ са картом бициклистичких стаза.

Нудимо могућност организовања бициклистичких вожњи са обиласцима знаменитости Сокоца и околине ( културно-историјски споменици и наслијеђе, вјерски објекти, ријеке, водопади, пећине и слично) уз могућност ангажовања водича и асистенцију моторног возила за превоз до стартне позиције ( цијена ангажовања возила је 2,00 КМ по једном километру, а биће промјенљива и условљена је цијеном горива).

Понуда за дјецу на Романији

Дјечији адреналин парк “ Вјеверица“ на Романији  намјењен је за дјецу узраста од 7 до 15 година.

Коришћење дјечијег парка, опрема за дјецу и пратилац, коришћење сат    времена 10,00 КМ.

Сваки појединац потврђује и одговара за здравствене и психофизичке услове за учествовање на активностима у природи прихвата програм и учествује поштујући планинарску етику и придржава се плана, одлука и упута Водича.

  1. ПОНУДА

ПЛАН  АКТИВНОСТИ  ПЛАНИНАРСКИ ПОХОД НА ВЕЛИКИ ЛУПОГЛАВ 1652 м.н.в. НАЈВИШИ ВРХ РОМАНИЈЕ

08:00х – 09:00 часова

Долазак на Романију – туристичке информације, окупљање на локацији Надроманија, планинарски дом „Црвене стијене“ и основне информације стази. Стаза води поред Черемиџића колиба, кроз црногоричну шуму, до Ждријела, одакле се отвара видик на околне планине, мокрањску котлину и Црвене стијене, даље вијугавом шумском стазом, рубом стијена, путања иде даље према Орловој и стијени Гавранка. Планинари имају прилику да са романијских видиковаца уживају у погледима ка предјелима који се пружају према Мокром, Црној стијени и Јасенови.

09:00 – 16:00 часова

Пјешачење од планинарског дома  до Великог Лупоглава, највишег врха Романије, стаза укупне дужине 15 километара

16:30 – 17:30 часова

Одмор, освјежење у планинарском дому „Црвене стијене“

Општи услови за учешће:

Одлично здравље, физичка кондиција, планинарске ципеле (патике не долазе у обзир), одговарајућа планинарска одјећа у односу на метео прилике, резервна пресвлака, заштита од кише, штапови за ходање, ранац, храна, вода, планинарска књижица, прва помоћ, фото-апарат.

Сваки појединац потврђује и одговара за здравствене и психофизичке услове за учествовање на активностима у природи прихвата програм и учествује поштујући планинарску етику и придржава се плана, одлука и упута Водича који може извршити измјену плана с обзиром на временске услове.

Период  (април -новембар)

Услуге  планианрског  водича  50,00 КМ. Исхрана један оброк 15,00 КМ.

Смјештај у планинском објекту, цијена преношићта 15,00 КМ

Смјештај у камп насељу на једној од локација предвиђених за камповање на Романији ( карта са локацијама, као и  изнајмљивање шатора у периоду јуни-август по цијени од 20,00 КМ, на располагању је 6 шатора ).

За детаљније информације за услуге које пружамо хттпс://www.фацебоок.цом/пд.гласинац.соколац Планинарско друштво „Гласинац“Соколац, инстаграм.цом/пдгласинац или емаил:пдгласинац@гмаил.цом.

  1. ПОНУДА

ПЛАН  АКТИВНОСТИ  ПЛАНИНАРСКИ ПОХОД ДО НОВАКОВЕ ПЕЋИНЕ 1525  м.н.в.

08:00х – 09:00 часова

Долазак на локацију Јокића брдо – туристичке информације, окупљање на локацији, планинска кућа „Дивова колиба“ ( 1108 н.н.в.) и основне информације стази. Стаза води кроз црногоричну шуму и  излази на Новакову њиву ( локација погодна за камповање, извор Новаково врело удаљено 1 километар). Новакова пећина налази се на стрмим литицама планине на надморској висини 1525 метара. До ње се долази обиљеженим планинским стазама. Пут уз сам успон ка улазу у пећину ојачан је сајлама, стрм је и тежак ( не препоручује се обилазак пећине без стручног знања или водича). Име је добила по чувеном хајдуку Старини Новаку који је овдје хајдуково са дружином током шеснаестог вијека. Испред пећине се пружа величанствен поглед на паљанску котлину и околне планине: Јахорину, Бјелашницу, Требевић, Трескавицу, Височицу, Прењ, Зеленгору, Маглић, Лелију и Дурмитор.

09:00 – 15:00 часова

Пјешачење од планинарског дома  до Новакове пећине,  стаза укупне дужине 8,5 километара. Висинска разлика 471 метар.

16:30 – 17:30 часова

Одмор, освјежење у планинској кући „Дивова колиба“.

Општи услови за учешће:

Одлично здравље, физичка кондиција, планинарске ципеле (патике не долазе у обзир), одговарајућа планинарска одјећа у односу на метео прилике, резервна пресвлака, заштита од кише, штапови за ходање, ранац, храна, вода, планинарска књижица, прва помоћ, фото-апарат.

Сваки појединац потврђује и одговара за здравствене и психофизичке услове за учествовање на активностима у природи прихвата програм и учествује поштујући планинарску етику и придржава се плана, одлука и упута Водича који може извршити измјену плана с обзиром на временске услове.

Период  (април -новембар)

Услуге изнајмљивања опреме услуге водича 50,00 КМ и оброк 15,00 КМ

Смјештај у планинском објекту „Дивова колиба“ за 10 особа по цијени 15,00 КМ ( преноћиште)

Смјештај у камп насељу на једној од локација предвиђених за камповање на Романији ( карта са локацијама, као и  изнајмљивање шатора у периоду јуни-август по цијени од 20,00 КМ, на располагању је 6 шатора ).

ИЗВОРинфо центар соколац
Претходни текстПочео 10. Илиндан спорт фест „Соколац 2022“
Сљедећи текст„Српска припремљена за ауто-пут Београд-Сарајево, ФБиХ нема ни трасу“