Насловна Најновије Петковић: Курти има спремност једино за терорисање српског народа

Петковић: Курти има спремност једино за терорисање српског народа

36
0
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је једино за шта има спремност премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јесте терорисање српског народа, посебно на сјеверу КиМ, као и да то демонстрира сваког дана својим насилним и једностраним актима.
 

Он је тако реаговао на Куртијеву изјаву да је спреман да преда нацрт статута Заједнице српских општина Уставном суду једино у случају да Београд испуни свој дио преузетих обавеза.

Како је рекао Петковић, док Курти више од двије године оптужује Београд да наводно хоће немире у региону, показало се да је једини насилник и пироман на Балкану Аљбин Курти, који поред голог насиља, Србима забрањује динар, али и могућност да примају плате и пензије на КиМ, наводи се у саопштењу Канцеларије.

– Са истом опсесијом, са којом прогони српски народ посљедње три године, могао је да се посвети испуњењу обавеза из Дијалога и потписаних споразума и Срби би већ имали формирану Заједницу српских општина и гарантовану безбједност коју данас немају, управо због Куртија и дивљања његових параполицијских фаланги, упуцавања и пребијања српске дјеце – рекао је Петковић.

Додаје и да је комплетна међународна заједница прозрела намјере Аљбина Куртија да избјегне фомирање Заједнице српских општина и истакао да је немогуће да све људе лаже све вријеме и да вјерује да ће његова демагогија икога заварати.

– Београд је све своје обавезе из дијалога примијенио, а реакција српског народа на вишегодишњи терор није никакав алиби Куртију да избјегне своје обавезе. Подједнако, као што је наставио са нелегалном експропријацијом на сјеверу Косова и Метохије, иако је обустава тих противправних радњи била обавеза у коју се клео док се надао пријему у Савјет Европе, по истом моделу дезавуише јавност и међународне представнике да има добру вољу да нацрт Статута ЗСО шаље пред тзв. Уставни суд – рекао је он.

Подсјећа да је формирање ЗСО у првих шест тачака споразума у Бриселу и пропратних докумената и Општих принципа из 2015. године и да никакви Куртијеви предуслови нити јесу нити ће икада бити основ за њено формирање, већ искључиво служе да своје обавезе избјегне.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНешић: Конаковић послије фијаска у УН није научио лекцију
Сљедећи текстЈедна особа погинула, 101 повријеђена у судару два трамваја у граду Кемерову у Русији (ВИДЕО)