Насловна Вијести Петковић: Чим ЕУ упути позив за састанак, српска страна ће бити у...

Петковић: Чим ЕУ упути позив за састанак, српска страна ће бити у Бриселу

196
0

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Београду у интересу да разговара са Приштином и да ће српска страна бити у Бриселу чим ЕУ упути позив.

Петковић, који је и главни преговарач у дијалогу са Приштином је, реагујући на изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да је Брисел позвао Београд и Приштину на састанак, рекао да Београд зна да само на тај начин, кроз дијалог, може да сачува мир и српски народ на Космету.

Петковић је најавио да ће предсједник Србије Александар Вучић сутра о ситуацији на Космету разговарати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, јер мисија КФОР-а према Резолуцији 1244 има пуну одговорност и мандат да осигура мир на подручју јужне српске покрајине.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић у току ноћи и дана, од када је ескалирала ситуација на Космету изазвана смишљеним и изрежираним одлукама премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, имао низ важних разговора са више свјетских државника, са представницима Руске Федерације и са ЕУ.

Петковић је рекао да Срби на Космету бране своје српско име и знају да имају подршку државе Србије.

– Ми нећемо дозволити да ико страда. Ми смо прекопали и небо и земљу да заштитимо мир – рекао је он на ванредној конференцији за новинаре.

Петковић је указао да је Курти као главне организаторе дешавања на Космету навео предсједника Србије Александра Вучића и њега лично, дакле оне који се залажу за поштовање међународног права и за опстанак српског народа.

– Молимо Квинту да у времену које нам је остало сједнемо и разговарамо у Бриселу и да идемо ка нормализацији односа. Тешко ће бити, и најтеже да компромисом долазимо до рјешења, али боље је то него да имамо мртве људе – рекао је Петковић и захвалио Србима на Космету што су повукли барикаде.

Он је рекао да Срби на сјеверу Космета желе само да живе у својој држави и да користе српске документе јер тиме не крше никакве споразуме.

– Онај ко крши свој Устав је Приштина, која крши све, а посебно Бриселски споразум који је потписала. Када спомињем Заједницу српских општина, Курти каже да је то ратнохушкачка политика. А шта је данас Ђаковица, шта је Качаник у којим нема Срба – упитао је Петковић.

Према његовим ријечима, да су Срби имали ЗСО, они би остваривали своја права како је предвиђено споразумом.

– Ако неко иде на српски народ оклопним возилима, дугим цијевима, онда се зна шта је намјера. Онда се крши споразум из 2013. године – рекао је Петковић.

Он је рекао да је јасно да је све било изрежирано много раније и да су и медији у региону пренијели низ дезинформација које су раније биле припремљене, а то је да је Војска Србије ушла на Космет.

Предсједник Српске листе Горан Ракић је рекао да су Срби на Космету уморни, уплашени али одлучни да остану на својој земљи и да једино вјерују предсједнику Србије Александру Вучићу.

Он је рекао да су барикаде Срба биле, не акција, него реакција и додао да ће се Срби на Космету бранити буду ли нападнути.

Ракић се захвалио команданту КФОР-а Ференцу Кајарију, који је дошао на позив Срба, и нагласио да су га Срби подсјетили шта је мандат те мисије.

Он је рекао да су Албанци јуче осјетили шта значе немири и шта проживљавају Срби на Космету сваки дан и упутио позив премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију да се Србима не обраћа на српском језику.

Он је истовремено позвао представнике земаља Квинте на Космету да не насједају на „албанске финте“ већ да позову Приштину да не повлачи једностране позиве.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Косова и Метохије и из још неколико градова.

Саопштење је довело до тензија на граничном прелазу. Срби су блокирали путеве на сјеверу Косова и Метохије, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстПале: Браја и дио Сумбуловца сутра без струје
Сљедећи текстПочели радови на реконструкцији водоводног система Грабски млини