Насловна Вијести Република Српска Петричевић: Подстицајима запослено више од 1.000 радника

Петричевић: Подстицајима запослено више од 1.000 радника

149
0

Додјелом подстицаја у 2021. години за 188 привредних субјеката у укупном износу од 6.534.214 КМ омогућено је повећање броја запослених радника за 5,82 одсто или за 1.077 радника, те раст укупног прихода за 28,18 одсто, рекао је Срни министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић.

Петричевић је нагласио да су добри ефекти подстицаја и раст прихода од продаје учинака за 28,29 одсто, као и раст прихода од продаје учинака на иностраном тржишту за 35,17 одсто.

Он је навео да су додјелом подстицаја подржани пројекти привредних субјеката укупне вриједности 60,8 милиона КМ, који се односе на набавку савремених технологија и опреме.

– Пројекте је у потпуности реализовало 167 привредних субјеката, док је са 20 закључен анекс уговора и продужен рок за његову реализацију због оправданих околности, док један привредни субјекат није реализовало пројекат, те су враћена средства у буџет –  истакао је Петричевић.

Петричевић је најавио да ће Министарство привреде и предузетништва у оквиру редовних активности у другој половини септембра у сарадњи са Свјетском банком обављати контролу реализацију пројеката.

– С обзиром да анализа финансијских показатеља пословања корисника подстицаја указује на позитивна кретања, сматрамо да су додијељени подстицаји постигли одговарајуће ефекте и оправдали очекиване резултате – истакао је Петричевић.

Он је навео да су подстицајима за директна улагања подржане инвестиције привредних субјеката за набавку и увођење савремене опреме и технологије у вриједности од око 60 милиона КМ“.

Петричевић је подсјетио да су Буџетом за 2022. годину планирана средства за реализацију пројеката подстицаја за директна улагања у износу од 12.000.000 КМ, а да је Влада Републике Српске 25. августа донијела одлуку да се Министарству привреде и предузетништва на располагање стави додатних 1.500.000 КМ по јавном позиву за директна улагања, па ће средства за ове намјене износити 13.500.000 КМ.

– Највише инвестиција се реализује у сектору металне и електро индустрије, затим слиједи сектор дрвне, те индустрије производње папира. И у текстилној и обућарској индустрији, која је препознатљива као индустрија са ниском акумулацијом капитала, реализују се значајне инвестиције у развој властитог производа – навео је он.

Петричевић је нагласио да се значајне инвестиције односе на набавку производних линија, дигитализацију производних процеса, ЦНЦ машина, робота, ласера и слично.

Право на подстицај остварује се на основу пројекта привредног субјекта, који за предмет може имати набавку савремених технологија и опреме, набавку нове или кориштене опреме која није старија од 12 година, или развој и иновацију, а средства су намијењена за суфинансирање дијела улагања пројеката привредних субјеката из прерађивачке индустрије /сектор „це“/.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа излазу из БиХ појачана фреквенција возила
Сљедећи текстУ понедјељак сунчано и мало топлије