Насловна Најновије Петровић: Стање безбједности саобраћаја задовољавајуће

Петровић: Стање безбједности саобраћаја задовољавајуће

138
0

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић изјавио је Срни да се стање безбједности саобраћаја у Републици може оцијенити као задовољавајуће, те навео да је, према посљедњим доступним информацијама, у Српској идентификовано 28 опасних мјеста.

Петровић је навео да је тих 28 мјеста означено нестандардном саобраћајном сигнализацијом „жута табла опасно мјесто“.

Он је навео да су се у периоду јануар-октобар прошле године догодиле 8.163 саобраћајне незгоде, што је мање за 0,1 одсто у односу на исти период 2021.

– У саобраћајним незгодама погинула су 83 лица, за 4,6 одсто мање, теже је повријеђено 464 лица, мање за 2,9 одсто, док су лакше повријеђена 2.284 лица, више за 7,6 одсто – навео је Петровић.

Он је додао да је број незгода само са материјалном штетом 6.240, што је за 1,2 одсто мање.

Петровић је рекао да ће анализа за цијелу прошлу годину бити рађена током јануара.

– Поредећи показатеље безбједности саобраћаја из 2021. године са показатељима из 2020, као и од 1996. и просјечним вриједностима на нивоу посљедњих десет и пет година, али и показатељима о реализованим активностима може се оцијенити да је стање безбједности саобраћаја и у Српској у 2021. години било задовољавајуће – рекао је Петровић.

Он је навео да су закључно са октобром у прошлој години биле 72 саобраћајне незгоде са погинулима у којима су погинула 83 лица, док су закључно са октобром у 2021. години биле 82 саобраћајне несреће са погинулима у којим је смртно страдало 87 лица.

– Биљежи се мањи број саобраћајних незгода са погинулим лицима и мањи број погинулих – рекао је Петровић.

Он је истакао да су основни узрок саобраћајних незгода неприлагођена и непрописна брзина у 36,8 одсто саобраћајних незгода, страна кретања у 23,2 одсто саобраћајних незгода, управљање под дејством више од 1,50 промила алкохола у крви у 10,5 одсто саобраћајних незгода, првенство пролаза у 9,5 одсто собраћајних незгода и претицање у 9,5 одсто саобраћајних незгода.

Он је истакао да је најугроженија дионица пута у 2021. години дионица Клашнице три – Горња Вијака један на којој се догодило пет саобраћајних незгода са погинулим, пет лица је погинуло, а десет особа је тешко повријеђено.

– Међу најугроженијим су и дионице пута Бијељина један – Бијељина два и Бијељина два – Угљевичка Обријеж на којима је укупно седам лица погинуло, а укупно 21 лице тешко повријеђено. То су уједно и дионице пута на којима је највише евидентираних лица са тешким тјелесним повредама – указао је Петровић и додао да је путна инфраструктура је у надлежности „Путева Републике Српске“.

Он је напоменуо да је координација рада свих субјеката безбједности саобраћаја кључна у погледу побољшања безбједности саобраћаја у Републици Српској.

Он је напоменуо да је казнена политика увијек мање пожељна, али је, с циљем заштите свих учесника у саобраћају, потпуно оправдана.

– Посљедња измјена казнене политике треба да покаже колико и да ли има потребе пооштравати казнену политику, те ће се анализа и праћење стања радити у наредном периоду – нагласио је Петровић.

Према његовим ријечима, побољшање се постиже првенствено превентивним мјерама у којима је кључна промјена негативних ставова код свих учесника у саобраћају.

– Друга мјера је репресија којом се кажњавају сви који и даље не желе да поштују прописе, излажући ризику себе и све друге учеснике у саобраћају. И реализација разних инфраструктурних пројеката доводи до све веће безбједности у саобраћају – истакао је Петровић.

Он је нагласио да је приоритет Агенције за безбједност саобраћаја у овој години побољшање координације свих субјеката безбједности саобраћаја, као и активан рад на превентивним активностима, реализацијом кампања у безбједности саобраћаја, те усвајањем позитивних ставова према безбједности у саобраћају код свих учесника.

С обзиром на то да је у току кампања „Лако је алкохол одбити“, Петровић је апеловао да у празничном периоду возачи не управљају возилом под дејством алкохола, дрога или других опојних супстанци, те да поштују и све остале прописе у области безбједности саобраћаја.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПриказан филм „Република Српска; борба за слободу“
Сљедећи текстКовачевић: 9. јануара потомци жртава геноцида одлучили да неће дозволити да се геноцид понови