Насловна Вијести Република Српска Петровић: Уградњом соларних панела на куће до мањих рачуна за струју

Петровић: Уградњом соларних панела на куће до мањих рачуна за струју

297
0

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић, позвао је грађане да се пријаве за програм енергетске одрживости домаћинстава и привреде, у оквиру кога ће бити одабрано 50.000 домаћинстава за инсталацију соларних панела, који ће им умањити рачуне за струју и омогућити да се не обазиру на евентуална поскупљења у будућности.

Петровић је објаснио да ће позив за овај програм бити расписан наредних дана, појаснивши да је базиран на закону о обновљивим изворима, који је предвидио могућност прозјумера, а то су произвођачи и потрошачи електричне енергије.

“То значи да, ако ви у свом домаћинству трошите 4-5 хиљада киловатчасова електричне енергије годишње, истовремено ће вам бити инсталирано постројење које може да произведи 4-5 хиљада киловат часова електричне енергије годишње”, рекао је Петровић за требињску “Херцег телевизију”.

Kао предност програма Петровић је навео то да домаћинства која добију фотонапонско постројење, наредних 25 година неће плаћати класични рачун за електричну енергију какав сада плаћају, а 10 година ће плаћати отплату дијела вриједности овог фотонапонског постројења, након чега оно прелази у власништво грађанина.

“Замислили смо да грађанин учествује у њему 50-60 одсто, да дио субвенционише `Електропривреда Републике Српске` а дио Фонд за заштиту животне средине и енергетску екикасност Српске. Ако сте имали рачун 70 KМ у посљедњих 12 мјесеци ваш рачун у наредних 10 година за отплату тог постројења ће бити 63 KМ пута 120 рата”, појаснио је Петровић.

Петровић је истакао да ће 50.000 домаћинстава, од 580.000 колико у Српској има бројило, аплицирати за овај програм у канцеларијама за снабдијевање електричном енергијом и пунктовима у електродистрибутивним предузећима широм Српске.

Он је рекао да постоје 44 такве канцеларије у Српској, које се обично налазе у електродистрибутивним предузећима.

Један од услова је да објект посједује грађевинску дозволу, а сви који се јаве на позив доставиће кућну листу, просјек примања по члану домаћинства и биће узета у обзир и просјечна потрошња електриче енегије у претходних 12 мјесеци.

“Пријаве ће се компјутерски бодовати, а циљ је да изаберемо домаћинства која имају најнижа примања по члану домаћинства”, истакао је Петровић и додао да ће након избора домаћинстава квалификованих за учешће у Програму енергетске ефикасности агенти јавног снабдијевања на терену провјеравати тачност датих података, као и условност објекта.

Он је најавио да ће након овог позива бити објављен и други позив који ће се односити на тражење извођача који ће водити тај процес и обезбјеђивање новца да би се извело то фото-напонско постројење на кући.

“Надамо се да би прва фотонапонска постројења у домаћинствима могла бити инсталисана већ крајем године”, рекао је Петровић, прецизирајући да је предвиђено да инсталисање траје до половине 2024. године.

Он је додао да је овај програм важан потенцијал за Српску јер ће на овај начин бити направљено нових око 200 мегавата нових инсталисане снаге соларних панела.

Петровић је додао да је Влада Републике Српске дала одобрење и на план енергетске одрживости привреде, те да је замишљено да производна предузећа буду обухваћена овим програмом.

“Таквих постојења у Српској је више од 500, на исти начин као грађанима биће им омогућено да могу набавити постројења путем `Електропривреде Републике Српске`, да им рачуни за електричну енергију буду мањи и да се не обазиру на евентуална повећања електричне енергије у наредних 25 година”, рекао је Петровић.

Он је позвао све грађане да се пријаве за овај позив и искористе погодности које нуди “Електропривреда Републике Српске”.

Петровић је истакао да је циљ програма енеретске одрживости квалитетнији живот у Републици Српској и мањи трошкови живљења уз кориштење обновљивих извора енергије, посебно у вријеме када се заоштрава енергетска криза у свијету.

Наводећи да је Република Српска прва у региону која започиње један овакав програм, он је изразио увјерење да ће и друге земље слиједити овај примјер.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУхапшена жена коју тражи полиција из Источног Сарајева
Сљедећи текстАпел КП „Водовод и канализација“ Источно Сарајево