Насловна Вијести Република Српска Петровић: Ускоро програм штедње струје за становништво

Петровић: Ускоро програм штедње струје за становништво

217
0

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић најавио је да ће у наредне три недјеље бити промовисан програм штедње електричне енергије за становништво којим ће то предузеће, како каже, давати бесплатну струју.

Петровић је рекао да ће потрошачи који буду штедили електричну енергију моћи да имају и до 50 одсто мање рачуне за струју него прошле године.

Он је навео да ће тај програм трајати шест мјесеци, што значи да ће зимска скупа струја од октобра до марта бити обрачунавана по посебном програму.

„Нећемо повећавати цијену струје и опредијелили смо се за други концепт уштеде, да пробамо да уштедимо електричну енергију, да је од те уштеде продамо на свјетском тржишту и на тај начин омогућимо да наредних неколико година не дође до поскупљења струје“, рекао је Петровић за РТРС.

Петровић каже да на тај начин неће бити укинути рачуни за струју, већ ће бити смањени за 50 одсто.

„Овом уштедом ће ЕРС више зарадити него повећањем цијене струје“, истакао је Петровић.

Он је нагласио да је Република Српска стабилна и да неће доћи ни у какав проблем са испорукама струје у наредном периоду, као што је случај са Сјеверном Македонијом која за привреду купује струју на тржишту 10 пута скупљу него у Српској.

Петровић је изразио увјерење да ће Српска издржати ову тешку зиму, јер преко ње иду сви канали снабдијевања горива и гаса, те да је неће потрести енергетска криза као у окружењу.

„Имамо извозни потенцијал, али штета га је потрошити на гријалице, вентилаторе и клима уређаје, него је боље да уштедимо и уложимо у додатне инвестиције“, рекао је Петровић.

Када је ријеч о поскупљењу струје, Петровић је рекао да се сви чуде зашто ЕРС не повећава цијену струје, посебно имајући у виду енергетску кризу.

„Свако повећање које бисмо имали, омогућило би нам мали или скоро никакав приход, јер је наша енергија 22,5 евра, а у окружењу је 60 евра. Морали бисмо повећати цијену струје дупло да осјетимо неке бенефите и зато смо се опредијелили за други концепт штедње, јер би због поскупљења струје сви остали у ланцу привреде повећали своје услуге“, рекао је Петровић.

Он је додао да је у домаћинствима Српске струја најнижи трошак од комуналних накнада.

Петровић је рекао да у окружењу недостаје енергија и да су цијене драстично поскупиле због поремећаја у снабдијевању нафтом, угљем и гасом између Европске уније и Русије.

Он каже да се већ сада зна да ће цијена струје на берзама прва три мјесеца сљедеће године бити 950 евра по мегавату.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГрад окићен црквеним тробојкама поводом доласка патријарха Порфирија
Сљедећи текстЛокализован пожар на сјеверним падинама Леотара