Насловна Најновије Пејић: Масовне незаразне болести и новине у дијагностици

Пејић: Масовне незаразне болести и новине у дијагностици

95
0

Теме овогодишњег Другог симпозијум Друштва доктора медицине Републике Српске, којем присуствују љекари из цијеле Српске и Србије, су масовне незаразне болести и новине у дијагностици и терапији, изјавио је Ђорђе Пејић, предсједник Скупштине овог друштва, које окупља више од 1.600 љекара.

Пејић је нагласио да Друштво настоји сваке године окупити што већи број различитих специјалности, грана медицине на једном мјесту, како би успјели размијенити различита мишљења и искуства, те се упознати о неким новим трендовима у самој медицини.

Он је рекао да је овај симпозијум класификован као међународни, што значи да носи за предаваче максималан број бодова 10 и за учеснике пет бодова, што је важно у самом усавршавању љекара приликом континуиране медицинске едукације.

Директор Болнице у Фочи Ненад Лаловић, истакао је да је ово један врло значајан симпозијум, који организује Друштво доктора медицине у сарадњи са Болницом „Србија“ у Источном Сарајеву, да је јако добро посјећен, пријављено је више од 200 учесника, а биће презентовано око 25 научних радова и тема са међународним учешћем.

„Са нама ће данас бити предавачи из Србије, позната имена у области панкреатичне хирургије. Говорићу о једном врло озбиљном и тешком обољењу које се зове акутна упала гуштераче. То је једна болест која се у одређеном проценту, више од 10 до 15 одсто случајева завршава смртним исходом у року од 24 до 48 часова након почетка болести“, истакао је Лаловић.

Он је нагласио да постоје разне смјернице, односно одређени водичи који се сваке године ажурирају, те да ће данас говорити о посљедњем водичу, како лијечити те пацијенте, препознати оне који су у најтежој форми болести и на адекватан начин их збринути и упутити у секундарни, односно терцијарни ниво здравствене заштите како би се пружило најбољи могући вид лијечења.

Лаловић је рекао да је узрок акутне упале гуштераче у првом реду камење у жучној кеси, алкохолизам и гојазност пацијената.

Он је појаснио да у одређеном проценту случајева долази до упале из непознатих разлога, што се назива аутоимуни панкреатитиc.

Лаловић је свим пацијентима, становницима који имају калкулозу жучне кесе савјетовао операцију без обзира да ли у том тренутку имају или немају тегобе, јер ће оне сигурно настати, а компликације могу да буду инфаустне, међу којима акутна упала гуштераче.

Он је нагласио да здравствени систем Републике Српске, може да одговори на захтјеве дијагностике овог обољења, гдје се уради одређени налаз из крви, биохемијске анализе, затим ултразвук и ЦТ и на основу тога поставља се дијагноза акутне упале гуштераче.

„Лакши, средње, тешки облици, могу да се лијече у свим зравственим установама секундарног нивоа, док тешки, компликовани облици, захтијевају терцијарни ниво заштите“, рекао је Лаловић.

Он је истакао да је у лијечењу веома важна дијагностика, јер без ње нема савремене медицине.

„Иако Влада Републике Српске и ресорно министарство константно унапређују и улажу у здравствене установе, дијагностика је заиста број један, уз кадар“, нагласио је Лаловић и додао да се може купити хиљаду апарата, али ако то неко не зна то да користи, да чита те налазе, онда је узалуд.

Slika može predstavljati jedna ili više osoba i gomila

Други симпозијум Друштва доктора медицине Републике Српске одржава се данас у Источном Новом Сарајеву, а током симпозијума планиране су двије сесије.

Током симпозијума, чији је покровитељ предсједник Републике Српске, презентован је и петогодишњи рад Болнице „Србија“ из Источног Сарајева.

Симпозијум се одржава уз финансијску подршку града Источно Сарајево.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстСоколац: У недјељу обиљежавање Дана почетка пробоја Солунског фронта
Сљедећи текстОд Тамаре Звицер одузет скупоцјени “ауди“