Насловна Најновије Пијукање и ломљење чеснице – историјски Бадњи дан за Челебиће

Пијукање и ломљење чеснице – историјски Бадњи дан за Челебиће

138
0

У Фочи ће за божићне празнике уз богослужења у храмовима и ове године бити организовано више традиционалних обичаја попут пијукања, ломљења чеснице, пливања за Часни крст, а у Челебићима ће се налагати бадњаци први пут након вишедеценијског прекида.

Божићне литургије биће служене у поноћ у Храму Светог Саве у Фочи, у Храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског на Велечеву и у Храму Светог Илије у Миљевини.

У Храму Светог Николе у Фочи, божићна литургија ће бити служена од 5.00 часова, а у Храму Свете Тројице у Устиколини од 7.00 часова.

На Туциндан сутра у Храму Светог Саве у Фочи ће након вечерњег богослужења у 18.00 часова, на радост најмлађих, бити организован обичај пијукања, док ће се велика чесница са дукатом и другим наградама ломити након поноћне божићне литургије.

У петак, 6. јануара, на Бадњи дан бадњаци ће се налагати прво на Челебићима, гђе ће вечерње богослужење почети у 15.30 часова у Храму Успења Пресвете Богородице.

То ће бити прво налагање бадњака након више деценија, колико је овај крај био без своје црквене општине.

„Позивамо вас да се одазовете у што већем броју, јер ово ће заиста бити историјски моменат у којем требамо да узмемо учешће као заједница. Не смијемо да заборавимо наше коријене, а Челебићи и остала села и мјесне заједнице овог краја су изњедрили велика покољења која се имају чиме поносити“, наведено је у позиву Црквене општине Челебићи.

Вечерње богослужење са налагањем бадњака у Храму Светог Николе у Фочи је у 17.00 часова, а у Храму Светог Саве у Фочи, Свете Тројице у Устиколини и Светог Илије у Миљевини у 18.00 часова.

Пливање за Часни крст на Богојављење и ове године биће организовано у Фочи и Миљевини, на ријекама Ћехотини и Бистрици, након литургија у храмовима Светог Саве и Светог Илије, одакле ће до мјеста гдје ће се пливати ићи свечане литије.

ИЗВОРсрна, фото Википедија
Претходни текстВласеница, Oрганизованa акцијa помоћи за кориснике Народне кухиње и социјално угрожених породицa
Сљедећи текстХуртић: Неопходна регулација цијена и маржи, потребно интензивирати рад инспекције