Насловна Најновије Планинари друштва “Јавор – Сунчана планина“ на Смоликасу

Планинари друштва “Јавор – Сунчана планина“ на Смоликасу

44
0

Група планинара Планинарског друштва „Јавор – Сунчана планина“ са Хан Пијеска, освојила је Смоликас, највиши врх грчке планине Пинд, надморске висине 2.637 метара, рекао је Срни предсједник овог друштва Бобан Матић.

„Освајање овог врха је посебан осјећај, а, према нашим сазнањима, за сада смо прва екипа из Републике Српске која је успјела да се нађе на овом врху“, истакао је Матић.

Он је рекао да су на овом путовању боравили од 18. августа и да су се минулог викенда вратили кући, те да је њихов циљ био врх Смоликас у регији Епир, који је највиши врх у Грчкој, изузевши масив Олимпа.

Матић је напоменуо да је група планинара са Хан Пијеска на овом путовању обишла Српско војничко гробље у Битољу на којем почива неколико хиљада српских војника погинулих у балканским и Првом свјетском рату.

Он је навео да су планинари са Хан Пијеска обишли и Стари камени мост у граду Коница, за који се вјерује да потиче из римског периода.

„У повратку кроз Албанију посјетили смо Скадар и тврђаву Мрњавчевића из познате епске пјесме `Скадар на Бојани` коју сада својатају Албанци“, каже Матић.

Екипу Планинарског друштва „Јавор – Сунчана планина“ чинили су Витко и Радош Обрадовић, Тадија Тадић, Драгана Фурдуловић и Бобан Матић.

Планинарско друштво „Јавор – Сунчана планина“, основано је на Хан Пијеску 2019. године и тренутно има више од 70 чланова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ недјељу стартује трећи бициклистички “МТБ маратон“
Сљедећи текстВишеград: “Бамби куп“ у фудбалу, окупиће око 1.000 дјеце