Насловна Најновије Планинарски успон на Велики Жеп

Планинарски успон на Велики Жеп

192
0

Планинарско-еколошко друштво „Височник“ организовало је успон на Велики Жеп код Хан Пијеска поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, рекли су Срни у овом друштву.

Из „Височника“ су навели да је у успону учествовало 16 планинара и да их посебно радује што су већина били млади.

„Ни јак вјетар јуче није спријечио планинаре да уживају у погледу са највишег врха на подручју општине Хан Пијесак, са кога се виде највиши врхови у источном дијелу БиХ и дијелу западне Србије“, навели су у „Височнику“.

На Великом Жепу одржан је минут ћутња за трагично страдалог предсједника Планинарског савеза Републике Српске Љубишу Араманду и његову кћерку Андреу, који су погинули 1. јануара у паду авиона поред магистралног пута Приједор-Козарска Дубица.

Велики Жеп са надморском висином 1.537 метара је највиши врх планине Јавор, планинског масива који се пружа дијелом преко подручја општина Хан Пијесак, Сребреница, Власеница и Кладањ.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик даровао златником 32 бебе рођене 9. јануара
Сљедећи текстТегелтија: Небулозни захтјеви за кривично процесуирање прослављања 9. јануара