Насловна Вијести Република Српска Побољшање система водоснабдијевања у општинама Колашин и Рогатица уз подршку Европске уније

Побољшање система водоснабдијевања у општинама Колашин и Рогатица уз подршку Европске уније

184
0

Завршна конференција пројекта прекограничне сарадње „Унапређење управљања водоснабдијевањем у урбаним и руралним дијеловима општина Колашин и Рогатица” одржана је јуче у Колашину.

Кроз овај пројекат успјела се повећати ефикасност јавних служби у области водоснабдијевања надоградњом објеката и куповином опреме, те изградњом капацитета особља и примјеном савремених стандарда у водоснабдијевању на цијелом подручју општина Колашин и Рогатица.

Опис није доступан.

Овим пројектом су у општини Колашин санирани постојећи и изграђен један нови водозахват што је резултирало смањењем неприходоване воде, а такође је успостављен систем редовног водоснабдијевања питком водом становника на територији цијеле општине.

Са друге стране, у општини Рогатица је изграђен нови систем водоснабдијевања којим је обухваћена нова пумпна станица, базени за воду, као и нови цјевовод у дужини од два километра. Поред тога, донесен је и низ докумената којима су успостављене нове процедуре у водоводним предузећима у општинама Колашин и Рогатица, с циљем бољег управљања водним ресурсима.

Опис није доступан.Предсједница општине Колашин Марта Шћепановић је у свом обраћању рекла да је непроцјењив значај размјене искустава, знања, унапређивања вјештина и јачања веза између урбаних и руралних подручја.

– Овај пројекат не само што је ојачао нашу сарадњу у процесу приступања Европској унији и достизању европских стандарда у области водоснабдијевања, већ нас је ујединио и у рјешавању заједничких проблема, које најчешће не можемо сами да ријешимо, иако су ти проблеми локалне природе – рекла је Шћепановић.

Како је појаснила, велики губици на мрежи, нерационална потрошња воде и смањивање воде на изворишту главни су узроци који доводе до честих ограничења у појединим приградским насељима, посебно у љетњој сезони.

– Овим пројектом смо заједничким рјешењима одговорили на заједничке изазове на начин који ће задовољити наше садашње потребе за водом, без угрожавања потреба будућих генерација – рекла је Шћепановић.

Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица, саопштио је да је потребно наставити са коришћењем могућности прекограничне сарадње.

– На овај начин дошли смо до одређених средстава која су нам, како се показало, веома потребна и на једној и на другој страни – рекао је Јагодић.

Према његовим ријечима, Рогатица спада у средине које имају задовољавајућу издашност изворишта.

– Довођење воде до свих домаћинстава још није ријешено до краја, а да то грађани
осјете на најквалитетнији начин. Овај пројекат је самом реализацијом донекле ријешио тај проблем и помогао, јер сада имамо боље и квалитетније водоснабдијевање – саопштио је Јагодић.

Опис није доступан.

Замјеник националног ИПА координатора Бојан Вујовић навео је да кроз овакве типове пројеката два прекогранична подручја активно раде, рјешавају своје потребе у области инфраструктуре, а на неки начин већ садa, у периоду прије приступања ЕУ, приближавају грађане Колашина и Рогатице испуњавању европских стандарда у области водоснабдијевања.

– У оквиру три позива овог програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора у посљедњих седам година уговорили смо 20 пројеката укупне вриједности више од 8,5 милиона евра – рекао је Вујовић и додао да је доста пројеката завршено, док се дио њих још реализује.

Како је казао, са новом финансијском перспективом за период 2021-2027. износ средстава за прве двије године је више од 80 милиона евра за нове пројекте.

Он је најавио да се ових дана интезивно ради и на припреми великог вишемилионског пројекта за општину Колашин који ће допринијети даљем одвођењу отпадних вода и изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода.

Опис није доступан.– На тај начин мислим да ће ЕУ улажући средства у ту област показати да морамо радити на усвајању битних европских стандарда, када морамо имати контролу не само над оним што је водоснабдијевање, већ и да отпадне воде третирамо у складу се ЕУ директивама – рекао је Вујовић.

Шефица Сектора за ЕУ фондове у Министарству европских послова Ирена Бошковић сматра да прекогранични пројекти нису само значајни у смислу повезивања са институцијама преко границе, већ и у смислу спровођења конкретних резултата на терену.

– Сама чињеница да смо у оквиру ИПА II имали више од 250 пројеката кроз различите програме говори да је доста тога урађено и у дијелу не само ове теме којом се бави пројекат заштите животне средине, већ и у осталим областима – казала је Бошковић.

Она је саопштила да већ дуго сарађују са пројектним тимом из Општине Колашин који, према њеним ријечима, одлично ради на терену и да је доста корисних пројеката спроведено.

Опис није доступан.

Пројекат је започео 1. фебруара 2020. године и траје до 31. јула 2022. године, а имплементирају га општине Колашин и Рогатица.

Укупна вриједност пројекта је 577.296,00 евра. Европска Унија је додијелила грант у износу од 486.661,00 евра, док је преостали износ суфинансирање општина Рогатица и Колашин.

ИЗВОРопштина рогатица
Претходни текстУ Сребреници се гради савремени, функционални парохијски дом
Сљедећи текстВласеница: Пројекат ,,Јачање улоге жена у борби против родно заснованог насиља на подручју општине Власеница“