Насловна Најновије Подијелити радост Васкрса и молити се за браћу на Косову и Метохији

Подијелити радост Васкрса и молити се за браћу на Косову и Метохији

168
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, позвао је у својој васкршњој поруци да људи међусобно подијеле радост Васкрса, али једнако тако и тугу и жалост са свим жртвама великих трагедија које се дешавају широм свијета, те посебно да се моле за браћу и сестре на Kосову и Метохији, који вијековима страдају и трпе терор и дискриминацију.

Митрополит Хризостом је поручио да свима упућује васкршње поздраве, благослов и молитве да Васкрс дочекају и прославе у добром здрављу, срећи и Божијем благослову, у божанској доброти и емпатији за све и свакога, емпатији коју је свима показао Исус Христос.

„Нека нам радост нашег Васкрса буде наш најближи комшија, пријатељ и сваки незнанац. У сваком од њих је Васкрсли Христос Господ“, нагласио је митрополит Хризостом.

Он је истакао да не може овај свијет људске гордости, егоизма, материјализма и каинизма ићи даље без Христа Господа.

Према његовим ријечима, свијет се људском гордошћу и безакоњем претворио у поприште сукоба, који пријете да прерасту у свеуништење, општи Холокауст, свехолокауст.

„Осим васкршње радости, једнако тако подијелимо тугу и жалост са свим жртвама великих трагедија, које се дешавају широм свијета. Знамо да ништа не бива без Божијег допуштења, али и због наших силних сагрешења. Зато, молимо Бога да овај свијет, прије свега, ослободи гријеха, а потом да га излијечи од свих траума. Да да мир свијету своме по милости и правди његовој, а не по неправдама и безакоњима моћника овога свијета“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је нагласио да се Бог не да преварити, јер је праведан и истинит, у шта не треба сумњати, јер суди по правди и истини.

„Посебно се данас молимо за нашу браћу и сестре на Kосову и Метохији, који вијековима страдају и трпе терор и дискриминацију. Данас изузетно обратимо нашу пажњу на страдање наше браће у Украјини, у Kијево-печерској лаври. Помолимо се за митрополита Онуфрија, утамниченог митрополита Павла и за милионе утамничених браће и сестара у Украјини. Не заборавимо сву нашу браћу у Сирији, у Израиљу и Палестини, у Јемену и Ираку. Поздравимо их побједоносним поздравом – Христос васкрсе!“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је позвао на молитву и сјећање на све пострадале и рањене у катастрофалним земљотресима у Турској и Сирији и осталим крајевима свијета.

Према његовим ријечима, умјесто добрих и позитивних помака ка бољем и перспективнијем, из године у годину друштво све више пада и „све нас је мање и мање“.

„Не само села да се гасе и нестају, већ и градови и некада предивне варошице нестају, гасе се. Шта се то са нама дешава? Зар смо изгубили осјећаје за националну одговорност – одговорност за нашу прошлост, али још више за нашу будућност. Ако наставимо овако живјети без опредјељења за суштинске вриједности и наставимо се опредјељивати за оно што нам кушачи овога свијета нуде, онда није тешко предвидјети наш крајњи испод“, рекао је митрополит дабробосански.

Он сматра да је крајње вријеме да људи разумију сами себе и сагледају тешку ситуацију.

„Васкрс је универзални празник свих нас, сваког човјека и свих народа свијета и читаве Божије творевине! Христос умрије и васкрсе за свакога, без разлике на вјеру, нацију, боју и све друге разлике међу нама. Знајући то и идући у сусрет овом валиком празнику, заједно пјевамо: Христос васкрсе, радост нам донесе!“, навео је митрополит дабробосански у васкршњој поруци.

Он је истакао да је Васкрс празник добра – апсолутног добра које побјеђује власт гријеха, смрти и ђавола.

„Са надом да ћемо у духовној радости дочекати и прославити свијетло Христово Васкрсење, све вас од свег срца поздрављамо са поздравом – Христос васкрсе“, навео је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Скеланима служен парастос за 11 погинулих полицајаца
Сљедећи текстВипотник са Ћосићем и Катићем о изградњи бициклистичке стазе на траси бивше ускотрачне пруге