Насловна Најновије Позив грађанима да присуствују дану сјећања у Доњој Градини

Позив грађанима да присуствују дану сјећања у Доњој Градини

123
0

Владе Републике Српске и Србије позвале су грађане на обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини које ће бити одржано у недјељу, 23. априла, у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици.

У видео-материјалу, владе Српске и Србије упутиле су поруку „Да се не заборави“ исписану на српском, јеврејском и ромском језику.

– Наш живот нас обавезује да се сјетимо мртвих, наша снага да се сјетимо немоћних, наша слобода лишених слободе – наведено је у позиву за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина–геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац у недјељу, 23. априла, присуствоваће велики број грађана и ученика из свих основних и средњих школа у Републици Српској и највиши званичници Српске и Србије.

Републичким одбором за обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина–геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини предсједава предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Окупљање учесника у Доњој Градини планирано је од 9.30 до 10.00 часова.

Вијенци и цвијеће у помен јасеновачким жртвама биће положени у 10.00 часова у Спомен-подручју Доња Градина, а парастос и помен жртвама, који укључује српску, јеврејску и ромску молитву, почеће у 10.30 часова.

Обиљежавање Дана сјећања на јасеновачке жртве почеће у 8.30 часова светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржана радионица о медијској писмености за младе од 13 до 16 година
Сљедећи текстУ Козарској Дубици меморијална академија „Завјет сјећању“