Насловна Вијести Република Српска Позив за учешће у пројекту „Програм енергетске одрживости домаћинстава“ продужен до 15....

Позив за учешће у пројекту „Програм енергетске одрживости домаћинстава“ продужен до 15. октобра

204
0

Јавни позив за учешће у пројекту „Програм енергетске одрживости домаћинстава“ продужен је до 15. октобра због великог интересовања грађана Републике Српске, изјавио је Срни генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић.

Петровић је рекао да се за сада пријавило неколико хиљада људи за програм енергетске одрживости, а циљ је да се пријави бар 100.000 људи.

Он је подсјетио да је овај пројекат јединствен на Балкану и да даје огромне погодности за изградњу оваквих постројења, односно фотонапонских постројења, а циљ је да буде обухваћено 50.000 домаћинстава у Српској.

Овим пројектом покушавају да обезбиједе грађанима енергетску независност и стабилност 25 година, колико је вијек трајања тих постројења.

„Током тих 25 година грађанин не добија рачун за електричну енергију већ обавјештење о утрошку и производњи електричне енергије – такав систем се у свијету зове прозјумер, дакле истовремено продаје и купује електричну енергију. Направићемо систем да домаћинство увијек више производи него што троши“, рекао је Петровић.

Петровић је рекао да је расписан јавни позив за промотере овог програма гдје је потребно обезбиједити 400 незапослених младих људи чији ће задатак бити да обиђу домаћинства у Српској и грађане ближе упознају са програмом енергетске одрживости. „За мјесец дана активности могу да зараде од 1.500 КМ до 3.500 КМ“, рекао је Петровић.

Он је навео да ће, осим програма за домаћинства, пројекат бити реализован и за привредне објекте, као и за домове здравља, водоводе, болнице, вјерске објекте, истакавши да ће се позив за овај дио пројекта објавити у овој години.

„Интерес због кога се ово ради је дугорочна енергетска независност Републике Српске. Цијене ће остати исте какве су данас свим грађанима који уђу у овај програм. То су бенефити, а `Електропривреда` ће добити вишак произведене количине електричне енергије“, рекао је Петровић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТешко повријеђене Београђанке на путу Фоча-Гацко стабилног стања
Сљедећи текстШГ „Романија“ за асфалтирање издвојило 665. 000 КМ