Насловна Вијести Источно Сарајево Позориште „Пинокио“ из Београда отвара 23. „Лут фест“

Позориште „Пинокио“ из Београда отвара 23. „Лут фест“

189
0

Позориште лутака „Пинокио“ из Београда представом „Бајка о зачараној лепотици“ отвориће данас 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2022. Источно Сарајево“, најстарији у Републици Српској, чији је организатор „Форум театар“ Источно Сарајево.

Директор „Форум театра“ Витомир Митрић рекао је Срни да ће на „Лут фесту“, који ће трајати до 30. септембра, учествовати позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

„На свечаном отварању Луткарском позоришту `Пинокио` биће уручена плакета `Златна анима Радослав Лазић` за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства, а поводом јубилеја – 50 година постојања“, рекао је Митрић.

Он је подсјетио да је „Златна анима Радослав Лазић“ скулптура, рад академског вајара Драгана Раденовића из Београда.

У оквиру такмичарског и пратећег садржаја биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

„Ово је најзначајнија манифестација за дјецу коју суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске и која је препознатљива у свјетским круговима луткарства и луткарске умјетности, својим квалитетом, садржајима и селекцијом фестивалских представа, тако да заузима посебно мјесто у културној политици Републике Српске и града Источно Сарајево“, истакао је Митрић.

Према његовим ријечима, мото Фестивала „Дијете и сценска лутка“ представља мисију коју „Лут фест“ спроводи 23 године едукацијом и социјализацијом дјеце у оквиру њима блиских традиционалних и нових бајки, луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

„Бајка о зачараној лепотици“ је прича намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука, која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности“, истакао је Митрић.

Београдско луткарско позориште „Пинокио“ данас је једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дјечијих установа културе Србије.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске – Срна и РТРС.

Медијски пријатељи фестивала су БНТВ, РТВИС, те портали „Катера“, „Принцип њус“ и „Палелајв“, док је званична штампарија „Ермекс“ из Источног Сарајева. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочиње исплата једнократне помоћи од 1.000 КМ незапосленој дјеци погинулих бораца
Сљедећи текстСкупштина града организује пријем за учеснике „Лут феста“