Насловна Најновије Полиција Српске помогла у реализацији велике међународне акције

Полиција Српске помогла у реализацији велике међународне акције

41
0

Полицијски службеници Републике Српске и Федерације БиХ, помогли су Европолу приликом реализације велике међународне акције кодног назива „Глобал чејн“ /Global Chain/, која је била усмјерена на случајеве сексуалне експлоатације, присилног криминала и просјачења, саопштено је из Европола.

Из ове међународне полицијске агенције наводе да је у заједничкој акцији против трговине људима између 3. и 9. јуна учествовало 39 земаља широм свијета.

Акција, коју су предводиле Аустрија и Румунија, заједно са Европолом, Фронтексом и Интерполом, резултовала је хапшењем 219 особа и идентификацијом више од 1.374 жртава, укључујући 153 дјеце.

Globalna akcija otkrila gotovo 1.400 žrtava trgovine ljudima, sarađivale i  balkanske policije

„Резултати ових заједничких дана акције стигли су не само до надлежних, већ и до многих других екстерних актера који би могли имати улогу у смањењу броја жртава трговине људима“, наводи се у саопштењу.

Осим борбе против трговине дјецом и најопаснијих криминалних мрежа, овај међународни напор за провођење закона видио је неколико циљаних жаришних тачки против трговине људима широм свијета, што је укључивало акције у Латинској Америци, Азији, Африци, као и земљама Источног партнерства и Украјини.

Из Европола истичу да им је један од циљева ове године био да се идентификују и разбију најопасније криминалне мреже активне у ЕУ, као што су мафијашке, етничке и породичне организације и друге структуриране мреже које се баве трговином људима.

Током инспекција проведених широм свијета, службеници су систематски тражили знакове трговине људима, као и кривотворене документе, а затим би одмах ухапсили починиоце и заштитили жртве.

Europol saopćio detalje stravičnih primjera trgovine ljudima, dio velike  akcije bila je i BiH | etto

Инспекције су резултирале и покретањем неколико нових истрага, а с циљем унакрсне провјере података и омогућавања размјене информација између учесника, успостављен је координациони центар у сједишту Фронтекса у Варшави.

„Заједно са стручњацима из сваке земље, особље Фронтекса, Европола и Интерпола помогло је у координацији великих акција, коју је подржао пројект `ЕУ фор фаст/ EU4FAST/“, наводи се у саопштењу.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстМУП Републике Српске наставља превентивне и репресивне активности у сузбијању злоупотребе дрога
Сљедећи текстАлбанез: Желимо да се Асанж што прије врати кући у Аустралију