Насловна Најновије Полицијска станица Соколац спроводи превентивну кампању „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“

Полицијска станица Соколац спроводи превентивну кампању „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“

201
0

Полицијска станица Соколац у периоду од 05. до 30. децембра 2022. године реализује превентивну кампању под називом „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“.

Како је наведено у саопштењу, кампања има за циљ упознавање јавности о могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као и о санкцијама које су предвиђене Кривичним законом, Законом о јавном реду и миру и Законом о оружју и муницији Републике Српске, чије је спровођење подржао УНДП у оквиру пројекта „Пилар“.

Узимајући у обзир предстојеће новогодишње и божићне празнике може се очекивати појачана незаконита употреба ватреног оружја и пиротехничких средстава.

У претходном периоду евидентиран је одређен број безбједоносних догађаја у вези са употребом ватреног оружја приликом обиљежавања различитих прослава, те и поред тога што су неки за посљедицу имали рањавање лица, наведени догађаји и даље недовољно утичу на савјест грађана.

У вези с тим, Полицијска станица Соколац обавјештава грађане да су за недозвољену  производњу и промет оружја или експлозивних материја из члана 361. Кривичног закона Републике Српске предвиђене казне затвора: од шест мјесеци до пет година, од једне до десет година, те да се починилац казни новчаном казном или казном затвора до једне године.

Према Закону о јавном реду и миру, за употребу пиротехничких средстава из члана 14. предвиђена је новчана казна од 300 КМ до 900 КМ, за предузеће и друго правно лице од 2.000 КМ до 6.000 КМ, као и за одговорно лице у предузећу и другом правном лицу од 400 КМ до 1.000 КМ.

За неовлаштену употребу оружја из члана 16. истог Закона, предвиђена је новчана казна од 400 КМ до 1.200 КМ и од 500 КМ до 1.500 КМ.

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстЕмисија „Оком камере“ 07.12.(ВИДЕО)
Сљедећи текстНајава емисије „Актуелно“(ВИДЕО)