Насловна Вијести Помен за Србе страдале у „Олуји“

Помен за Србе страдале у „Олуји“

180
0

У Глини ће данас бити служен помен за 150 српских цивила који су мучки убијени у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ августа 1995. године.

Помен који организује Вијеће српске националне мањине града Глине биће служен на гробљу „Света Ката“ у мјесту Горње Селиште, а присуствоваће, између осталих и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Биће служен помен за српске цивиле, жене и мушкарце, који су августа 1995. године пронађени мртви на својим тракторима, у аутомобилима, кућама, крај путева, а намјеравали су да са осталих око 250.000 српских прогнаника напусте Хрватску током „Олује“ – највећег етничког чишења српског народа након Другог свјетског рата.

Арлов је рекао да ће, као припадник српског народа са Кордуна који је до „Олује“ живио у Топуском на Кордуну, присуствовати парастосу убијеним српским жртвама и мученицима који су овдје без имена и презимена сахрањени у заједничкој гробници.

Он је истакао да ће са Вијећем српске националне мањине града Глине разговарати о постављању великог крста и спомен-плоче на овој масовној гробници.

– Тражићемо помоћ од институција Републике Српске да великим крстом и спомен-плочом трајно обиљежимо ово велико стратиште Срба мучки убијених у `Олуји` 1995. године, да се овај злочин над српским народом никад не заборави, јер то дугујемо овим мученицима, али и нашој дјеци и будућим покољењима – рекао је Арлов.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОпрез, мјестимично мокри коловози!
Сљедећи текстПовријеђени у пуцњави оперативно збринути, једно лице у животној опасности