Насловна Вијести Помен пребиловачким мученицима

Помен пребиловачким мученицима

267
0

Прослава Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика почела је акатистом Светим пребиловачким мученицима у Храму Васкрсења Христовог и пројекцијом филма „Пребиловци тамо и камен има ожиљак“ ауторке Сање Драгићевић Бабић.
Акатист је синоћ служио Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства мостарско-херцеговачког.

Чапљински парох Марко Гојачић рекао је да су Пребиловци мјесто голготе и мјесто васкрсења и радости.

„Приносили смо молебан и служили акатист мученицима, деци, женама и старцима који су овим путем прошли пре 81 годину не знајући куда иду и не знајући да одлазе тик поред места где је подигнут храм посвећен њима и сазидало би се њихово васкрсење, да су пролазили поред места где ћемо им молити“, рекао је Гојачић.

Говорећи о филму, он је истакао да је то још једна молитва и запаљена свијећа за мученике, као и свједочанство да ово мјесто никада не треба заборавити, већ настојати да Пребиловце кроз посјете и молитве претворимо у мјесто васкрсења.

„Да би се то десило, потребно је да верујемо да су лица мученика и данас овде присутна и да нас својим ставовима јачају и јачају, као на овој фресци која се налази у цркви“, рекла је Гојачићева.

Парох је нагласио да је Сања Драгићевић „успела да запали свећу“ и да филмом представи све што су мученици преживели у Пребиловима, али не завршавајући поруку филма страдањем, већ васкрсењем и љубављу.

„Ово дело је данас присутно на многим фестивалима, преведено на два страна језика, са циљем да после гледања овог филма поклоници дођу и посете овај храм и осете топлину мученичких костију, топлину која треба да загреје наша срца као жижак који ће запалити још једно кандило испред иконе наших мученика“, рекао је Гојачић.

Програм се наставља 5. августа празничним вечерњем са петохлебницом у 19.00 часова.

Као и сваке године, 6. августа служиће се Света архијерејска Литургија са почетком у 9.00 часова. Након литургије биће уприличено представљање изложбе „Пребиловци“ аутора Предрага Лозе и Драгослава Илића „Трпеза љубави“.

Пребиловци код Чапљине симбол су страдања српског народа на овим просторима. У овом селу су 1941. године страдале читаве породице. Усташе су у Шурманцима убиле и бациле у јаму више од 850 Пребиловчана, углавном жена и дјеце.

Овај злочин је заташкан у бившој Југославији, а 1961. године бетониране су јаме у које су Срби бачени.

Ископавање 13 јама почело је 1990. године, а 4. августа 1991. године поред храма у Пребиловцима сахрањене су кости више од 4.000 Срба.

И ово мјесто је спаљено у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а упали у село, а минирана је и спомен костурница.

Након повратка Срба у Пребиловце након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика сакупљени су и сахрањени у обновљеној крипти храма Васкрсења Христовог.

Од тада до данас Пребиловци су мјесто које опомиње и пркоси свима који мисле да се један народ може истребити са његовог вјечног огњишта. Поново се дижу Пребиловци и почетком августа је стециште српског народа. Свако ко дође у Пребловце дубоко урезује у своје срце ово мучеништво, место васкрсења, туге, радости и праштања. /енд/сб/иес

ИЗВОРСрна
Претходни текстЋорић на Јахорини
Сљедећи текстПовољни временски услови, појачан интензитет на граници